Rusya’ya AB’den cevap: Rus yakıt dönemi sona eriyor

Avrupa Birliği (AB) tarafından yapılan açıklamada Rusya'nın gaz ihracatı için ödeme şeklini kendi para birimi olan rubleyle olmasını istemesinin tek taralı ve sözleşmelere aykırı bir işlem olduğunu açıkladı. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Bulgaristan ve Polonya’nın AB üyesi yakınların gaz ihraç ettiğini ve artık Avrupa'da Rus gazının yakıt olarak kullanıldığı zamanların geçtiğini belirtti.

DÜNYA 27.04.2022, 17:57 27.04.2022, 17:57
Rusya’ya AB’den cevap: Rus yakıt dönemi sona eriyor

Rusya’ya bağlı gaz sağlayıcı firma olan Gazprom'un belirli AB mensubu ülkelere yapılan doğalgaz gönderimini durdurmasının sonrasında AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de bir basın toplanması gerçekleştirdi.

Bulgaristan ve Polonya’nın Rus enerji firması Gazprom’un doğalgaz gönderimini tek taraflı bir şekilde kesmesinin Kremlin'in kışkırtmacı tavırda bulunduğuna vurgu yapan Ursula von der Leyen, "Kremlin'in bizleri yıldırmak adına doğalgazı kullanması garipsenecek bir durum değildi" şeklinde ifade etti.

"Güvenilir ülkelerle iş birliği yapılmalı"

Meydana gelen bu olay karşısında Ursula von der Leyen, AB Komisyonu'nun uluslararası ve mensup ülke paydaşlarıyla dayanışma ve iş birliğine geçtiğini belirtti.

Von der Leyen, "Hemen, beraber ve düzenli bir şekilde cevap vereceğiz" şeklinde açıklama yaparken, Rus firma Gazprom’un yaptığı hamlenin Avrupalı ​​ülkeleri en az miktarda etkilemesi için uğraştıklarını söyledi.

AB mensubu ülke aracılarının bugün yapılan Gaz Koordinasyon Grubu görüşmesinde bir arada bulunduğunu açıklayan Ursula von der Leyen, "Hem Bulgaristan hem de Polonya şu anda AB mensubu diğer komşularından doğalgaz ihraç ediyor. Yaşanan bu durum, öncelikle birbirimizle olan iş birliğine işaret ediyor" dedi.

AB mensubu ülkelerle çevresel kütle işlemlerini fazlalaştıracaklarına vurgu yapan Von der Leyen, yaşanan bu olay sayesinde ülkelerin yaşanacak bir gaz problemi gibi acil olaylarda beraber bir iş bölümü içerisinde olabileceklerine dikkat çekti.

"Enerji özgürlüğü sağlanmalı"

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, uzun bir müddet farklı bir seçenek olarak doğalgaz ihracatını sağlamak adına işlemlerine devam ettiklerini söyleyerek, "Rusya tarafında gerçekleşen son saldırgan girişim, sağlam ortaklarla iş birliği ve enerji özgürlüğü yaratmamız gerektiğine yönelik bizlere örnek olmalı." diye konuştu.

"Rus yakıt dönemi sona eriyor"

En kısa vakitte AB mensubu ülkelerin enerji bakanlarının bir buluşma yapacağına vurgu yapan Ursula von der Leyen, "Rusya, mensup ülkeler içerisinde bölünme gerçekleştirme düşüncesinde bir defa daha başarılı olamadı. Avrupa'da artık Rus doğalgazı dönemi bitiyor." dedi.

Von der Leyen, gazeteci tarafından sorulan Rusya'nın kendi para birimi olan ruble ödeme isteği sorusuna, "Rus para birimi olan ruble hakkındaki düşüncelerimiz çok belli. Yapılan sözleşmelerde bu yazılmamışsa ruble şeklinde ödeme yaptırılması tamamen bir ihlale girer" şeklinde yanıt verdi.

Rusya ile yapılan protokolün yüzde 97'sinin dolar veya euro türünden ödeme olacağı açık ve net bir şekilde söylendiğine vurgu yapan Ursula von der Leyen, "Rus kesiminin ruble şeklinde ödeme yapılması isteği tamamen tek taraflı ve yapılan sözleşmelere aykırıdır." şeklinde ifade etti.

Von der Leyen, bu tarzda protokoller yapan firmaların Rusya'nın isteklerine onay vermemesi gerektiğini, diğer türlü firmanın yapılan yaptırımların yok saymış olabileceklerini belirtti.

Yorumlar (0)