Rusya’nın Ukrayna çıkarması karşısında dünyada yankılanan tepkiler

Rusya’nın gece saatlerinde başlattığı Ukrayna harekatı, dünya genelinde tepkilere sebep oldu. ABD Başkanı Biden başta olmak üzere pek çok lider, buna karşılık vereceklerini ve Rusya’ya karşı büyük yaptırımların uygulanacağını dile getirdi. İşte gelen tepkilerin tümü... 

DÜNYA 24.02.2022, 13:40 24.02.2022, 18:13
Rusya’nın Ukrayna çıkarması karşısında dünyada yankılanan tepkiler

Rusya Devlet Başkanı, gece saatlerinde Ukrayna harekatı için gereken onayı verdi ve Rus ordusu Donbas üzerinden ülkeye giriş yaptı. Ukrayna ve Rusya’nın harekatı duyurmasının ardından dünya liderlerinden tepkiler çığ gibi yükselmeye başladı.  

NATO 

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya’ya tepki vermek üzere üye devletlerin en kısa sürede toplanacağını ve bu süreç boyunca Ukrayna’nın her şekilde yanında olduklarını dile getirdi.  

Fransa 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusya’ya durma çağrısında bulunarak Putin’i kınadı. 

ABD 

ABD Başkanı Biden, şunları aktardı: “Dualarım gece boyunca Ukrayna ile birlikteydi. Putin, acı ve can kaybı yaşatarak kasti savaş açtı. Bu savaştaki yıkımların ve ölümlerin tek sorumlusu kendisidir. ABD ve müttefikleri, Ukrayna’nın daima yanındadır. Dünya, Rusya’dan hesap soracak. Bu süreç boyunca NATO ile yakın temas içinde olacağız.” 



Almanya ve İngiltere 

İngiltere ve Almanya, Birleşmiş Milletler nezdinde tepki gösteren ülkelerden oldu. Boris Johnson, “Zelenskiy ile görüştük ve duyduklarımız bizi dehşete düşürdü.” ifadelerini kullanırken Olaf Scholz de Rusya’ya durma çağrısında bulundu. 

Kanada 

Kanada Başbakanı Trudeau, Putin’e harekatı durdurma çağrısında bulundu. 

Hollanda 

Hollanda Başbakanı Rutte, Ukrayna’nın yanında yer aldıklarını duyurarak saldırıları kınadı. 

İsrail

İsrail Dışişleri Bakanı, Rusya'nın saldırılarını kınadığını duyurdu.



Katar

Katar Emiri Şeyh Temim, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını kınarken iki ülkenin diyalog yolunda buluşması gerektiğini vurguladı. Katar Emiri, Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Japonya

Japonya, Rusya'nın saldırıları karşısında kınama mesajı yayınladı.

Bulgaristan

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev ile Başbakanı Petkov, Rusya'yı kınayan ülkeler arasında yer alarak Ukrayna'nın yanında olduklarını bildirdiler.

Kuzey Makedonya, Kosova, Karadağ, Hırvatistan, Bosna Hersek, Belçika, Norveç, Letonya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovakya, İtalya ve İspanya da kınama mesajları yayınlayan diğer ülkeler arasındaydı. 

Yorumlar (0)