Rusya’nın harekatı, gıda ve enerji piyasasını yerinden oynattı 

Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği hava ve kara saldırıları sonrasında dünya piyasasında dengesizlikler yaşanmaya başladı. Yaklaşık 12 saatlik işgal sürecinde Avrupa'daki doğal gaz fiyatlarında yüzde 27 oranında artış yaşandı.

DÜNYA 24.02.2022, 17:36 26.02.2022, 09:27
Rusya’nın harekatı, gıda ve enerji piyasasını yerinden oynattı 

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik düzenlediği askeri harekat, küresel emtia piyasalarına olumsuz yansıdı. Rusya’dan Avrupa’ya giden ve Ukrayna’dan geçen doğal gaz ve petrol boruları ile buğday ve benzeri tüm gıda ürünleri konusunda tedirginlik başladı. Rusya, Avrupa’ya ihraç ettiği doğal gazın dörtte birlik kısmını Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gönderiyordu. Avrupa’nın ekmek sepeti olarak nitelendirilen ve buğday üretimi konusunda dünyanın en büyük 5’inci ülkesi olan Ukrayna’nın ihracatı ise Karadeniz limanları üzerinden sağlanıyordu.  

2019’da 3,1 milyar dolarlık buğday ihraç edildi 

Ukrayna 2019 senesinde 3,1 milyar dolarlık buğday ihraç etti. Dünya genelinde buğdaydan alınan aslan payı, Ukrayna’nın oldu. Senede 21 milyon tonluk çelik üreten Ukrayna, bunun yüzde 60’lık kısmını Avrupa’ya ihraç ediyordu. Ülkenin en yüksek demir üretim oranı ise 2021 senesinde, 20 milyon ton olarak gerçekleşmişti. 



Rus gazının Ukrayna’dan sevkiyatı devam edecek 

Tüm bunların yanı sıra enerji de Ukrayna’da büyük öneme sahip. Ukrayna’da yaşananların Rus gazının Avrupa’ya sevkiyatında büyük hasar meydana getireceği düşünülüyor. Öyle ki bölgeden gelen haberlerden sonra Avrupa’daki doğal gaz fiyatları yüzde 27 oranında artış yakaladı. Rusya’nın en önemli enerji şirketi Gazprom, sözleşme zamanının henüz dolmaması sebebiyle Ukrayna üzerinden gaz sevkiyatının devam edeceğini açıkladı.  

Dostluk boru hattından günlük 100 bin varil petrol gönderiliyor 

Dünyanın en uzun petrol boru hattı olan Dostluk, Ukrayna’dan geçiyor ve Avrupa’ya giden petrolün önemli kısmı buradan iletiliyor. Günlük 100 bin varil petrol, bu boru hattı üzerinden sevk ediliyor. Hat, Doğu Avrupa’ya enerji sağlıyor. Artan gerilimlerle birlikte Brent petrolün varil fiyatı yüzde 3’ün üzerinde değerlendi ve 2014’ten bu yana ilk kez 103 dolara yükseldi.  


 

Yorumlar (0)