Rusya’dan Türkiye’ye tehdit gibi “mayın” söylemi

Rusya Federal Güvenlik Servisi, Ukrayna ordusunun döşediği mayınların İstanbul Boğazı ve hatta Akdeniz’de kadar ulaşabileceğini dile getirdi. Yetkililer, ordunun Odessa açıklarına mayın döşediğini ancak bu mayınlarda kopmalar yaşandığını dile getirdi.

DÜNYA 20.03.2022, 10:18
Rusya’dan Türkiye’ye tehdit gibi “mayın” söylemi

Ukrayna, Rus saldırılarının başladığı günden bu yanda Odessa limanını korumak için Azak Denizi ve Karadeniz’e kıyısı olan noktalara mayın döşüyor. Özellikle Odessa limanını kaybetmek istemeyen Ukrayna ordusunun yüzlerce mayını liman açıklarına döşediği biliniyor. Bu konu hakkında açıklamalarda bulunan Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), mayınların yüksek risk taşıdığını bildirdi. FSB Halkla İlişkiler Birimi tarafından yapılan açıklamaya göre Ukrayna Yuzhne, Çornomorsk ve Özi limanlarına da döşediği toplam 420 adet eski tip mayınla birlikte büyük bir “mayın tarlası” oluşturdu. Bu mayınların 20’nci yüzyıl başlarında üretilmesi, bağlantı problemlerini de beraberinde getiriyor.

“Mayınlar yalnız bizi değil Türkiye’yi de tehdit ediyor”

FSB tarafından yapılan açıklamaya göre mayınlar yalnız Ukrayna’ya girmeye çalışan Rusya’yı değil aynı zamanda Türkiye’yi de tehdit ediyor. FSB Halkla İlişkiler Birimi ise konuyla ilgili şunları dile getiriyor: “Denizde fırtına halinin etkili olması sebebiyle deniz dibindeki ankrajlarına bağlanan kablolar kopmaya başladı. Karadeniz’de bulunan mayınlar akıntı ve rüzgarın etkisiyle hareket ediyorlar. Ukrayna’nın 420 mayınından bazıları şu anda serbest ve akıntı sebebiyle güneye doğru ilerliyorlar.”



“Mayınlar akıntıyla Akdeniz’e kadar ulaşabilir”

“Akıntının bu şekilde devam etmesi halinde kopan mayınlar İstanbul Boğazı’ndan geçip Akdeniz’e kadar ulaşabilir. Buradan anlıyoruz ki Ukrayna, denize mayın döşenmesi konusunda uluslararası anlaşmaları ihlal defalarca ihlal etti. Bu Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin uluslararası hukuku tamamen hiçe saydığının göstergesidir. Kendileri, döşedikleri bu mayınlarla birlikte, katılmak istedikleri Avrupa Birliği’nin vatandaşlarının hayatını da hiçe saymış durumdalar.”

Bu konuyla ilgili “kıyı uyarısı” yayınlandı

Rus Donanması Karadeniz Filosu, bu konuyla ilgili olarak 18 Mart 2022 tarihinde 116 sayılı kıyı uyarısını yayınladı. Bu şekilde, mayın tehlikesi de resmi kayıtlar altına alınmış ve küresel kamuoyuna aktarılmış oldu.

Yorumlar (0)