Rusya’dan kriz yaratacak bir karar daha

Rusya lideri Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Taliban geçici hükümetinin tanınması olasılığının bulunduğunu ifade etti.

DÜNYA 14.06.2022, 23:25 15.06.2022, 12:09
Rusya’dan kriz yaratacak bir karar daha

Rus medyasına konuşan Kabulov, Afganistan'daki Taliban geçici hükümetinin Ticaret Bakan Vekili'nin başkent Moskova'ya ziyarette bulunacağını belirtti.

Afganistan'ın birtakım ürünlerin alımı hususunda kendilerine başvurduğunu kaydeden Kabulov, Vladimir Putin'in tahılın söz konusu ülkeye tahsis edilmesine müsaade ettiğini söyledi.


(Kabulov)

"Taliban'ı tanıyabiliriz"

Ülkede Taliban hükümetinin Rusya tarafından tanınması olasılığını da yorumlayan Kabulov, "Böyle bir ihtimalin mevcut olduğunu söyleyebilirim. Bunun koşulları hem Putin hem de Dışişleri Bakanı Lavrov tarafından belirlendi. Buna yönelik olarak atılacak ilk adımın geniş kapsamlı, etkin siyasi hükümetin oluşturulmasıdır. Afganistanlı partnerlerimize bunu açık ve net bir şekilde söylüyoruz. Bu gerçekleşirse ciddi görüşmeler yapmak için zemin oluşacaktır." şeklinde konuştu. 

"Taliban, IŞİD'le mücadele ediyor"

Kabulov, Rusya'nın Taliban hükümetini tanıma hususunda ABD ile diğer ülkeleri takip etmeyeceğinin altını çizerek, "Taliban, Rusya ile iş birliği yapma ve tüm dünyaca kabul görmüş uluslararası kurallara göre faaliyet yürütme hususunda oldukça istekli. Onlar, bizim Afganistan bağlamındaki bazı endişelerimizi çok iyi anlıyor. Bahse konu endişeler, uyuşturucu üretimi ve uluslararası terördür." dedi.

Taliban'ın Orta Asya'da tehdit oluşturmadığını ifade eden Kabulov, "Taliban, ülkeden kaçan bütün Batı ülkelerinin aksine yalnızca Rusya için değil diğer ülkeler için de düşman olan IŞİD terör örgütü ile gerçek anlamda savaş veriyor." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)