Rusya’dan İsrail’e tepki: Taraflı ifadeler duyuyoruz

Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Ukrayna’daki savaşa ilişkin İsrail’den gelen açıklamalara tepki göstererek, “Savaşın başından bu yana kendilerinden taraflı ifadeler duyuyoruz” dedi. 

DÜNYA 26.07.2022, 15:28 27.07.2022, 09:01
Rusya’dan İsrail’e tepki: Taraflı ifadeler duyuyoruz

24 Şubat’ta başlayan savaşın ilk gününden bu yana Ukrayna’ya destek mesajları veren İsrailli yetkililer, Rusya’nın tepkisini çekmeye devam ediyor. Gerçekleştirdiği basın toplantısında İsrail’den gelen açıklamaları değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, İsrail’in yanlış bir tutum içerisinde olduğunu belirtti. Rusya’yı karalayan açıklamaların iki ülke arasındaki ilişkileri daha da kötüleştirdiğini dile getiren Zaharova, İsrailli yetkililerin uzun süredir taraflı ifadeler kullandığını vurguladı. 

“İsrailli yetkililer, uzun süredir yapıcı olmayan açıklamalarda bulunuyorlar”

Tel Aviv yönetiminin bu söylemleri bir an önce sonlandırması gerektiğinin altını çizen Zaharova, “Rusya ve İsrail arasındaki ikili ilişkiler elbette bir günde kötüleşmedi. İsrailli yetkililer, uzun süredir yapıcı olmayan açıklamalarda bulunuyorlar. Savaşın başından bu yana kendilerinden taraflı ifadeler duyuyoruz. Bu, bizim açımızdan oldukça garip ve anlaşılamaz bir durum. İsrail yetkililerinin unuttuğu bazı gerçekler var. Diaspora, her iki ülkeye de objektif yaklaşmalı ve tablonun tamamını görebilmeliydi. İsrail bu açından oldukça yetersiz kaldı” şeklinde konuştu. 

“Kendi yaptığınız açıklamaların ikili ilişkileri bozmadığını mı düşünüyorsunuz?”

İsrail’in uzun süredir Rusya karşıtı söylemlerine devam ettiğini vurgulayan Zaharova, “İsrail kanadından gelen açıklamalar, ne yazık ki Batı dünyasındaki yükselen vahşi ve tuhaf sesle benzerlik gösteriyor. Bu durum bizim de kafamızda bazı soru işaretlerinin oluşmasına yol açtı. İsrailli yetkililer, Rusya ile ilişkilerin bozulacağını ima ediyor. Biz kendilerine şunu sormak istiyoruz, kendi yaptığınız açıklamaların ikili ilişkileri bozmadığını mı düşünüyorsunuz?” dedi. 

İsrail Yahudi Ajansı’nın Rusya temsilciliği kapatılabilir

Kısa süre önce İsrail Yahudi Ajansı’nın Rusya temsilciliği için harekete geçen Rusya Adalet Bakanlığı, ajansın ülkeden tasfiyesi için mahkemeye başvurmuştu. Bu konuya ilişkin de görüşlerini paylaşan Zaharova, “Bu elbette yasal bir konu. Karar mercilerinin vereceği hükme saygılı olmak durumundayız” şeklinde konuştu. Bu durumu engellemek için Rusya’ya giriş yapmak isteyen İsrailli hukuk heyetine ise henüz onay çıkmadı. Kısa süre önce mahkeme başvurusuna ilişkin açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, bu talebin tamamen Rus hukuk mevzuatlarına uygun olduğunu dile getirmişti. 

İsrail Başbakanı, “İkili ilişkiler zarar görür” dedi

İsrail Yahudi Ajansı’nın Rusya temsilciliğine yönelik yeni hamleye tepki gösteren İsrail Başbakanı Yair Lapid, “Ajansın Rusya temsilciliğine yönelik bu yanlış adım, şüphesiz ki İsrail ve Rusya arasındaki ilişkilere zarar verecektir. Bu süreci yakından takip ediyoruz. Rus makamlarının bu konuda sağduyulu hareket ederek, yanlış bir yola girmemelerini umut ediyoruz. Bu tür girişimler, Rusya’nın daha da yalnızlaşmasına ve zarar görmesine zemin hazırlar” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)