Rusya’dan İdlib’e hava saldırısı: 7 sivil öldü

Suriye'nin kuzeybatısında bulunan İdlib şehrinin Cudeyde ve Yakubiye köylerine Rusya'ya ait savaş uçağı hava saldırısı gerçekleştirdi. Saldırıda 13 sivil yaralanırken, 5'i çocuk olmak üzere toplam 7 sivil hayatını kaybetti. Saldırı sırasında yaşamını yitirenlerin Beşşar Esad destekçileri ve rejiminin Hama şehrindeki saldırılarından kaçtığı ve bu bölgeye sığındığı tespit edildi.

DÜNYA 22.07.2022, 15:04 23.07.2022, 07:22
Rusya’dan İdlib’e hava saldırısı: 7 sivil öldü

Suriye'de ki muhaliflere ait olan uçak gözlemevinden gelen bilgilendirmelere göre, Lazkiye'de bulunan Hımeymim üssünden TSİ 05.36’da kalkan Rus savaş uçağı, İdlib'in batısında bulunan Cudeyde ve Yakubiye köylerine hava saldırısında bulundu.

Esad rejiminden kaçtılar, Rusya tarafından vuruldular

Yaşanan saldırı sonrasında İdlib Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) yetkililerince sağlanan bilgilendirmelere göre, Rus uçağı tarafından İdlib'in köyü olan Cudeyde de hava saldırısı sırasında 13 kişi yaralanırken, 5'i çocuk toplamda 7 kişi hayatını kaybetti.

Saldırının gerçekleştiği bölgede yerinden edilen ailelerin yanı sıra Hristiyanların da bulunduğu ifade edildi. Yaşamını yitirenlerin Beşşar Esad destekçileri ve rejiminden dolayı Hama ilinden kaçtığı ve bu bölgeye sığındığı tespit edildi.

Mutabakatlar imzalandı, saldırılar kesilmedi

2017 senesinde İran, Rusya ve Türkiye arasında gerçekleştirilen Astana görüşmesinde, Esad rejiminin idaresinde bulunmayan bölgelerde "gerginliği azaltma alanı" oluşturulma kararı alınmıştı.

İran destekli teröristler, Rusya ve rejim bu karar sonrasında da saldırılarını sürdürüp 4 alandan 3'ünü ele geçirmiş ve yönünü İdlib'e çevirmişti.

Türkiye, 2018 Eylül günü Rusya ile sağlanan ateşkesi kuvvetlendirmek adına ek mutabakat gerçekleştirse de saldırılar 2019 Mayıs tarihinde yeniden şiddetlendi. Rusya ile Türkiye’nin 5 Mart 2020 tarihinde gerçekleştirdiği yeni mutabakat sonrasında ateşkes büyük bir oranda korunuyor.

2017-2020 yılları arasında saldırılardan kaçmak isteyen takribi 2 milyon kadar sivil, Türkiye’nin sınır bölgelerine yakın olacak şekilde göç etmeye başladı.

Yorumlar (0)