Rusya’da Zafer Günü kutlanıyor! Putin ne mesaj verdi?

İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sının koşulsuz şekilde teslim olduğu 9 Mayıs tarihi, Rusya’da Zafer Günü olarak kutlanıyor. Ülkede tarihi günün yıl dönümü heyecanı yaşanırken, törende konuşan Rus lider Vladimir Putin, “NATO’nun Donbas’taki faaliyetleri bizim için sessiz kalınamayacak kadar büyük bir tehditti” dedi. 

DÜNYA 09.05.2022, 11:23 09.05.2022, 12:30
Rusya’da Zafer Günü kutlanıyor! Putin ne mesaj verdi?

Rusya’da, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilere karşı elde edilen zaferin 77. yıl dönümü kutlanıyor. Her sene Kızıl Meydan’da gerçekleştirilen ve artık geleneksel bir hal alan geçit töreninde Ukrayna’da süren sert çatışmalar sebebiyle bu yıl daha az sayıda askeri araç ve tank sergileniyor. Rusya, yıllardır geçit törenlerinde askeri gücünü ve silah donanımını sergileyerek, bir anlamda Batı dünyasına gözdağı veriyor. 

Putin, NATO’ya sert sözlerle yüklendi

2 ayı aşkın süredir devam eden çatışmaların başından bu yana Ukrayna ordusuna ‘Nazi’ benzetmesi yapan Rus lider Vladimir Putin’in Zafer Günü konuşmasında hangi ifadeler kullanacağı merakla bekleniyordu. Törende konuşan Putin, NATO’ya sert ifadelerle yüklendi. 

“Topraklarımızı ve devletimizi bundan sonra da en iyi şekilde korumaya devam edeceğiz”

Nazi Almanya’sına karşı elde edilen tarihi zaferde yer alan hiçbir Sovyet askerinin asla unutulmayacağını belirten Vladimir Putin, “Onlar daima bizim kalbimizde olacak. Rusya, devleti ve halkıyla her daim kendi güvenliğine üst seviyede önem vermiştir. Geçmişte olduğu gibi topraklarımızı ve devletimizi bundan sonra da en iyi şekilde korumaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

“Biz buna sessiz kalamazdık”

Batı dünyasının uzun süredir Rusya’ya karşı kışkırtıcı hamleler içinde olduğunu vurgulayan Vladimir Putin, “Biz, hem kendi ülkemiz hem de Batı ülkelerinin çıkarlarını muhafaza etmek için çok adım attık. NATO, Rusya’nın bu girişimlerini çok iyi bilmektedir. Ne yazık ki NATO, başka hevesler ve başka planlar içerisine girdi. Donbas’taki faaliyetleri bizim için sessiz kalınamayacak kadar büyük bir tehditti. Şunu herkes iyi bilmelidir ki, NATO ülkemize yakın noktaları aktif bir şekilde keşfetmeye çalışıyor. Biz buna sessiz kalamazdık” şeklinde konuştu. 

“Bu bizim için bir zorunluluktu”
 
“Bugün geldiğimiz noktada ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha görüyoruz” diyerek sözlerine devam eden Putin, “Donbas bölgesinde ABD ve beraberindeki güçler ülkemiz aleyhine pek çok girişimde bulundular. Rusya bu girişimlere göz yumamazdı. Sessiz kalma gibi bir lüksümüz yoktu. Hala askerler sevk ediyorlar, orada bir şeyleri daha da bozmaya çalışıyorlar. Rusya bunların hepsini engelledi ve bundan sonra da daha güçlü bir şekilde engellemeye devam edecek. Bu bizim için bir zorunluluktu” dedi. 

“ABD, bu coğrafyada bilinçli olarak bu tarz faaliyetlerini sürdürüyor”

Rusya’yı güçlü bir ülke olarak ayakta tutmaya devam edeceklerinin altını çizen Putin, “ABD, bu coğrafyada bilinçli olarak bu tarz faaliyetlerini sürdürüyor. Rus ordusunun geçmişten bugüne kadar elde ettiği büyük başarıları kutlamayı sürdüreceğiz. Geçmişten bugüne, bütün Rus askerleri bizim gururumuzdur, şerefimizdir. Ülkesini için hayatından vazgeçmiş tüm askerlerimize bir borcumuz var. Bugün bir kez daha Rusya için canını ortaya koyan annelerin ve kadınların önünde bulunuyoruz. Rus halkı için canını feda eden tüm askerlerimizin önünde saygıyla ve minnetle eğiliyorum” ifadelerini kullandı. 

“Ülkesi için kendisini feda eden tüm evlatlarımıza şükranlarımı sunuyorum”

Yaptığı konuşmada Ukrayna güçlerini bir kez daha ‘Nazi’ olarak tanımlayan Putin, “Ukrayna’daki Neo-Naziler sebebiyle çatışma noktalarında yaşamını yitirmiş tüm evlatlarımızın önünde saygıyla eğiliyorum. Bu vesileyle bir dakikalık saygı duruşunda bulunduk ve onları minnetle selamladık. Çatışmalarda yaralanan askerlerimize ve yaşamını yitirmiş olan askerlerimizin evlatlarına her daim ve her alanda desteğimiz sürecektir. Onları asla yalnız bırakmayacağız. Ülkesi için kendisini feda eden tüm evlatlarımıza şükranlarımı sunuyorum” dedi. 

“Ülkemizi dış oyunlarla bölmeye ve bizi birbirimizden koparmaya çalıştılar”

Kızıl Meydan’da yaptığı konuşmada, Rus milletinin omuz omuza mücadelesine devam ettiği mesajını veren Putin, “Bizim birlikteliğimizi bozmalarına asla müsaade etmeyiz. Bugün Kızıl Meydan’da, Donbas’tan gelen askerlerimiz de bulunuyor. Silah seslerinden arasından buraya geldiler. Ülkemizi dış oyunlarla bölmeye ve bizi birbirimizden koparmaya çalıştılar. Biz birbirimizi savunmaya ve ülkemiz için tek yumruk olmaya devam edeceğiz. Dedelerimizden gördüğümüz gibi, topraklarımızı koruyabilmek için mücadeleden asla yılmayacağız. Bizim en büyük değerimiz, devletimiz ve milletimizdir. Birlik olmak ve güçlü olmak zorundayız. İkinci Dünya Savaşı’nda Nazileri geldikleri yere gönderenler, onlara karşı tarihin en büyük zaferini elde edenler, bugün bir kez daha aynı mücadelenin içerisindedir” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)