Rusya’da gözler 9 Mayıs’ta: Resmi bir şekilde savaş ilan edilebilir

Batılı kaynaklardan gelen bilgilere göre Rusya’nın Zafer Günü olarak kutladığı 9 Mayıs tarihinde Rusya ülkede bir seferberlik başlatarak Ukrayna’ya resmen savaş ilan edebilir.

DÜNYA 04.05.2022, 10:58
Rusya’da gözler 9 Mayıs’ta: Resmi bir şekilde savaş ilan edilebilir

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken Rusya’nın büyük önem verdiği 9 Mayıs tarihine de sayılı günler kaldı. Rusya’nın bu tarihte ne yapacağı ise merak ediliyor. Batılı istihbarat kaynaklarından gelen bilgilere göre Rus ordusu bu günlerde Ukrayna’nın güney bölgesinde yer alan Mariupol kentini tamamen ele geçirmeye odaklandı. Öte yandan Rusya’nın 9 Mayıs tarihinde bu bölgede bir zafer geçidi gerçekleştirmek üzere hazırlık içinde olduğu belirtildi.

Rusya savaş kelimesini kullanmaktan kaçınıyordu

Ancak Batılı kaynaklardan elde edilen bilgilere göre 9 Mayıs tarihinde Rusya, Ukrayna’ya resmi bir şekilde savaş da ilan edebilir. Rusya yer alan yetkililer ve Vladimir Putin Ukrayna’da devam eden çatışmalar ile ilgili savaş kelimesini kullanmaktan kaçınıyor. Rus yetkililer devam eden çatışmalarla ilgili özel harekat ve özel operasyon nitelemesini tercih ediyor. Resmi olarak bir savaş ilan edilmesi durumunda ise bu durum tersine dönebilir.

9 Mayıs’ta savaş ilan edilerek daha fazla asker toplanabilir

Moskova yönetimi için oldukça önemli olan ve son dönemlerde bir propaganda silahı olarak kullanılan 9 Mayıs tarihinde Vladimir Putin’in Ukrayna’ya resmen savaş ilan edeceği ve ülkesinde bir seferberlik başlatacağı gelen bilgiler arasında yer alıyor. Böylelikle Rusya tüm yedek askerlerini göreve çağırabilecek. Nitekim İngiltere Savunma Bakanı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda Putin’in yakın bir zamanda operasyonlara ilişkin bunların Nazilere karşı verilen bir savaş olacağını söyleyeceğini dile getirmişti. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Putin’in böylelikle ülkedeki pek çok askeri Ukrayna’ya yollayabileceğini ifade etmişti. Bununla birlikte Rusya için oldukça önemli olan 9 Mayıs tarihinde ilan edilecek bir savaşın halk tarafından daha büyük bir destek görebileceği bunun da daha fazla asker toplama konusunda Rusya’ya yardımcı olacağı belirtiliyor.

9 Mayıs’ın önemi ne?

Putin yönetimi her yıl 9 Mayıs tarihinde 2’nci Dünya Savaşı’ndaki zaferleri kutluyor. Nazi Almanya’sını yenilgiye uğratma günü olarak da anılan bu gün Sovyet Lider Leonid Brejnev döneminde önemini iyice artırdı. Bu tarihi Rus kimliğinin bir parçası haline getirmeye çalışan Putin yönetimi kutlamaları artırdı. 2014 yılında Kırım’da Ukrayna’ya karşı yapılan saldırılarda devlet medyası tarafından bu operasyonlar Nazilerle savaş olarak da nitelendirilmeye başlamıştı.

Putin tüm dikkatini savaşa yöneltti

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ülke yönetimini büyük ölçüde elinden çıkarmış durumda. Putin Ukrayna’da devam eden savaş durumu nedeniyle yetkilerin büyük bir kısmını Başbakan Mihail Mişustin’e devrettiği ve tüm dikkatini savaşa verdiği gelen bilgiler arasında yer alıyor. Avrupa basınında yer alan haberlere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 9 Mayıs tarihi öncesinde savaştaki kontrolü eline almak adına bizzat devreye girdi.

Macron, Buça’da yaşanan katliamların ardından ilk kez Putin ile görüştü

Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna’nın Buça kentinde gerçekleştirilen katliamların ardından ilk kez bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kremlin görüşmeye ilişkin bir açıklama yaparak Ukrayna’nın tutarsız tavır sergilemesine karşın Rusya’nın diyaloglara açık olduğu açıklandı.

Yorumlar (0)