Rusya yine reddetti: Libya'ya asker göndermedik!

Rus senatör Vladimir Dzhabarov, Moskova yönetiminin Libya'ya asker göndermediğini ve parlamentoya bu konuda herhangi bir talep gelmediğini ifade etti. 

DÜNYA 27.05.2020, 13:19 27.05.2020, 14:10
Rusya yine reddetti: Libya'ya asker göndermedik!

Amerika Birleşik Devletleri Afrika Komutanlığı (AFRICOM), Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e Rusya tarafından gönderilen savaş uçaklarının fotoğraflarını paylaşmıştı. Bunun üzerine Rusya'dan peş peşe yalanlama gelmeye başladı. 

Dün Libya'ya jet göndermediğini kaydeden Moskova yönetimi, bu kez Afrika ülkesine asker yollamadığını açıkladı. 

Rus senatör Vladimir Dzhabarov, Libya'ya asker yollanmadığını ve bu konuda parlamentoya herhangi bir talep gelmediğini belirtti. 

Ne olmuştu?

AFRICOM (Afrika Kuvvetleri Komutanlığı), Rusya'nın Libya'ya savaş uçağı gönderdiğini açıklayarak, Moskova'nın Libya kıyılarında hava sahasını kapatabileceği ve bunun Avrupa açısından önemli bir güvenlik kaygısı oluşturacağı uyarısında bulunmuştu.

ABD Afrika Kuvvetleri Komutanlığından (AFRICOM) yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın son zamanlarda Libya'daki Kremlin destekli özel güvenlik şirketi Wagner'e destek vermek üzere Libya'ya savaş uçağı gönderdiği kaydedilmişti. Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa da önceki gün yaptığı açıklamada, Rusya'nın Hafter'e en az 8 savaş uçağı gönderdiğini belirtmişti.

"Suriye'de tekrar boyanarak Libya'ya geçti"

Bu uçakların BM (Birleşmiş Milletler) başta olmak üzere uluslararası toplum tarafından tanınan Libya hükümetine karşı gayrimeşru milislerin lideri Halife Hafter'i destekleyen Rus güvenlik şirketi Wagner grubuna taarruz desteği vereceği kaydedilen açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:

"Rus uçakları, Rusya'daki bir hava üssünden gelip Rusya menşeli olduğunu kamufle etmek için Suriye'de tekrar boyanarak Libya'ya geçti."

Rusya'dan yalanlama gelmişti

Başta Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa olmak üzere uluslararası basının da gündeme getirdiği "Rusya'nın Hafter'e en az 8 savaş uçağı gönderdiği" iddialarına günlerce sessiz kalan Rusya, ABD Afrika Kuvvetleri Komutanlığından (AFRICOM) gelen açıklamayı jet hızıyla yalanlamıştı. Rusya, Libya'ya savaş uçağı gönderdiği iddialarını reddetmişti.

Rus haber ajansı Interfaks’a açıklama yapan Duma'nın Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey Krasov, ABD Afrika Kuvvetleri Komutanlığının (AFRICOM), Rusya'nın Libya'ya savaş uçağı gönderdiğine yönelik açıklamalarını kesin dille reddetmişti.

"Bir başka Amerikan korku hikâyesi"

Rusya’nın Libya’daki şiddetin durmasını desteklediğini ve tüm tarafları müzakere etmeye çağırdığını ileri süren Andrey Krasov şöyle demişti:

"Rusya’nın Libya’ya savaş uçağı sevk ettiğine yönelik bilgi gerçeği yansıtmıyor. Bir başka Amerikan korku hikâyesi. Bu geçmişteki ABD yönetimlerindekine benzer sahte ve yanlış bilgilendirmedir."

Yorumlar (0)