Rusya yarın sevkiyatı durduruyor: Ülke diken üstünde

Hollanda kamu gaz firması GasTerra, rubleyle ödemeyi kabul etmediği için Gazprom'un yarın (31 Mayıs) itibarıyla ülkeye doğal gaz tedarikini sonlandıracağını kaydetti.

DÜNYA 30.05.2022, 22:03
Rusya yarın sevkiyatı durduruyor: Ülke diken üstünde

GasTerra tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Rusya'nın, AB (Avrupa Birliği) üyesi devletlerden doğal gaz ödemelerini Gazprombank üzerinden ruble ve avro hesabı açarak gerçekleştirilmesini istediği kararname hatırlatıldı.

"Rusya'dan doğal gaz tedariki sonlandırılacak"

GasTerra'nın bahse konu kararname doğrultusunda ödeme yapmayı reddettiğinin belirtildiği açıklamada, "Rusya'nın istediği şekilde ödeme yapmak, Avrupa Birliği yaptırımlarını delme riski doğurmasının yanı sıra operasyonel ve finansal riskleri de beraberinde getiriyor. Rusya'nın başkenti Moskova'da Rusya hukuku sınırları içinde hesap açmak ve bahse konu hesabın Putin yönetiminin kontrolü altında olması firmamız için çok daha büyük risk. Bu yol üzerinden ödeme yapmayı kabul etmememize yanıt olarak Gazprom 31 Mayıs'tan itibaren doğal gaz tedarikini sonlandıracağını bildirdi." denildi. 

Söz konusu açıklamada, Gazprom tarafından, yarın ve mevcut sözleşme tarihinin sona erdiği 1 Ekim tarihleri arasında tedarikin sonlandırılmasının, 2 milyar metreküp hacminde doğal gazın satın alınmayacağı manasına geldiğinin altını çizdi.

"Bunları öngörüyorduk"

GasTerra'nın tüm bunları öngördüğü ifade edilen açıklamada, "Avrupa'daki gaz piyasası oldukça geniş ve entegre. Buna karşın, 2 milyar metreküp hacmindeki gaz tedarikinin kaybının arzı ne yönde etkileyeceği ve Avrupa'daki piyasaya ne şekilde yansıyacağını öngörmek olanaksız. GasTerra, Gazprom'u birçok kez kontrata dayalı olarak kabul görülen ödeme yöntemlerine ve tedarik sorumluluklarına uymaya davet etti fakat hiçbir işe yaramadı." bilgisi de aktarıldı.

Yorumlar (0)