Rusya vanayı kapattı, Polonya doğruladı!

Kremlin, Polonya'nın Rus milyarderlere ve şirketlere uyguladığı yaptırıma misilleme yaptı. Rusya'dan Polonya'ya gaz akışı, ülkedeki yetkililere haber vermeden kesildi.

DÜNYA 26.04.2022, 20:41 Hakan Öksüz
Rusya vanayı kapattı, Polonya doğruladı!

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaş, Belarus dışındaki diğer Doğu Avrupa ülkeleri tarafından kınandı. Pek çok ülke Rusya'ya uygulanan yaptırımlara katıldı. Rusya ise kendisine uygulanan yaptırımlara misilleme yaparak gözdağı veriyor. Bu ülkelerden biri de Polonya oldu. Çok sayıda Rus milyardere ve enerji devi Gazprom'a yaptırım uygulayan Polonya'ya misilleme yapıldı.

Polonya'daki haber kanalları, ülkeye Rusya'dan gelen gaz akışının ani şekilde kesildiğini bildirdi. İlk etapta gaz akışının yavaşladığı, daha sonra ise tamamen durduğu kaydedildi. Rusya'nın konuya dair Polonyalı yetkilileri bilgilendirmediği ifade edildi. Polonya hükûmet kaynakları, gaz akışının kesildiğini doğruladı.

Polonyalı bakan Kaminski ne demişti?

Haber sonrası oluşan panik dalgası nedeniyle Avrupa genelinde doğal gaz fiyatları ortalama yüzde 17 yükseldi. Gaz akışının kesilmesinin sebebinin, Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski'nin gün içinde yaptığı açıklamalar olduğu belirtildi. Bakan Kaminski, Gazprom şirketi dâhil olmak üzere 50 Rus milyarderin ülke içindeki varlıklarının dondurulduğunu açıklamıştı. 

Kaminski, "Putin, Gazprom'a yapılan ödemelerin ruble şeklinde olacağını söylemişti. Bunu kabul etmiyoruz." demişti.

Polonya'dan Rus gazı kararı!

Ukrayna'ya açtığı savaş nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlara katılan Polonya, "2022 yılı sonuna kadar Rus gazı almayı tamamen durduracağız." ifadelerini kullanmıştı. Verilere göre Polonya'nın yıllık doğal gaz ihtiyacının yüzde 46'sı ve petrol ihtiyacının yüzde 64'ü Rusya tarafından karşılanıyor.

Yorumlar (0)