Rusya, Ukrayna’da neden zorlandı? Madde madde sıraladılar

Amerika’nın yüksek tirajlı gazetelerinden Washington Post, bir makale yayımlayarak Rusya’nın Ukrayna’da neden bu kadar zorlandığını okuyucuları ile paylaştı. Madde madde sıralanan gerekçelerde dikkat çeken ayrıntılar da yer alıyor. 

DÜNYA 10.04.2022, 10:30
Rusya, Ukrayna’da neden zorlandı? Madde madde sıraladılar

Dünyanın en güçlü orduları arasından yer alan Rusya, aradan geçen 1,5 aylık sürece rağmen Ukrayna’da arzuladığı ilerlemeyi tam anlamıyla sağlayamadı. Rusya Federasyonu’ndan da kısa süre önce bir açıklama yapılarak, çatışmalarda Rus ordusunun ciddi kayıplar verdiği açıkça ifade edildi. 

Rus güçleri ülkenin her yerinde sert direnişle karşılaştı

Rusya’nın bu kadar uzun bir süre boyunca Ukrayna genelinde etkin olamamış olması çoğu kişide şaşkınlık yarattı. Ukrayna ordusuna kıyasla 10 kat daha büyük olan Rus güçleri, ülkenin hemen hemen her yerinde sert dirençle karşılaşarak ağır kayıplar verdi, bazı bölgelerden ise geri çekilmek zorunda kaldı. Rusya’nın Ukrayna’da neden istediği ilerlemeyi bir türlü sağlayamadığını mercek altına alan Washington Post, bu konuda 9 madde sıraladı. 

Ukrayna halkının görüşlerini doğru değerlendirememek

Gazetede yer alan araştırma haberine göre, Rusya’nın bu konuda en büyük yanlışlarından birisi Ukrayna halkının görüşlerini iyi süzememek oldu. Ülkede sivillerin de katılacağı bu denli bir direniş beklemeyen Rusya, Batı’dan da ciddi bir silah desteği sağlanması ile çok zor durumda kaldı. 

Rus güçlerinin psikolojik olarak hazır olmayan ve yetersiz görüntüsü

Washington Post’ta yer alan makaleye göre Ukrayna’da savaşan Rusların çoğu ülkeyi işgal etmeye gittiklerini dahi bilmiyordu. Hatta bazı askerlerin bunu bir tatbikat olarak bildiği ve Rus ordusu içindeki psikolojik olarak yetersiz ve hazır olmayan görüntünün bundan kaynaklandığı aktarıldı. Bazı askerlerin ise yalnızca Donbas şehirleri için Ukrayna’ya gönderildiklerinden haberdar olduğu okuyucularla paylaşıldı. 

Erzak ve yeterli malzeme olmadan Ukrayna’yı ele geçirme hevesi

Rusları bölgede zorlayan bir diğer etken ise yetersiz erzak stoğu oldu. Rus güçlerine Ukrayna’ya geçerken yalnızca 2 haftalık erzak desteği sağlanmıştı ancak bu kısa sürede tükendi ve ciddi problemler baş gösterdi. Bunun yanı sıra yeterli malzeme de bulamayan Rus askerlerin, girdikleri şehirleri yağmaladığı bazı askerlerin ise yakıtları bittiği için yollarda kaldığı ortaya çıkmıştı. 

Lojistik sorunları çözemediler

Rusya’nın bir diğer başarısız olduğu nokta ise lojistik desteği başarılı bir şekilde sağlayamaması oldu. Rus güçlerine sağlanan gıda ve yakıt desteğinin bitmesi durumunda ne yapılacağına dair herhangi bir alternatif planları bulunmuyordu. Yakıtları biten çoğu tanklar yollarda kaldı.  



Hava savunma sistemlerine karşı başarısız oldular

Gazetede yer alan makaleye göre Rusya, Ukrayna ordusunun hava savunma sistemleri karşısında da başarılı olamadı. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan askeri uzmanlar, Rus askerlerin sınırı geçmeden önce hava savunma sistemlerinin imha edilmesini öngördüklerini ve böylelikle hava desteği alarak rahat bir işgal sürecinin gerçekleşeceğini düşündüklerini aktardılar. Hava desteğini bir türlü bulamayan Rus güçleri, Ukrayna topraklarında ağır kayıplar verdi. Amerikan gazetesi bu durumu ise Rus ordusunun bu kadar sert bir direniş hareketinin beklenmemesi sebebiyle yaşandığını vurguladı. Aradan geçen 1.5 aylık sürece rağmen Ukrayna uçakları hala havada aktif olarak görev yapıyor. 

Birden fazla cephede çatışmaya girilmesi

Rusya’nın kendini zora soktuğu bir diğer nokta ise birden fazla cephede çatışmaya girmesi oldu. Rus güçleri savaşın başında 4 cephe açtı. Ukrayna sınırı boyunca ilerleyen cephelere lojistik desteği ve gıda tedariği de git gide zorlaştı. 

İletişim yöntemleri de sınıfta kaldı

Gazeteye göre Rus askerleri Ukrayna’da birbirleriyle iletişimi sağlamak amacıyla cep telefonlarını da yanlarına götürdü. Öte yandan bunun için eski model radyolar da kullanıldı. Bunu fırsat bile Ukrayna ordusu, Rus ilerleyişi ile ilgili atılan her türlü mesajı kolayca engelledi. Yayımlanan makalede yer alan bir diğer dikkat çekici iddiaya göre, Rus generallerin bir bölümü, Ukrayna ordusunun atılan mesajlar vasıtasıyla konumlarını tespit etmesi sonucu öldürüldü. 

Ukrayna’daki komutanlar emir verebilmek için uzun süre Moskova’dan haber almak zorunda kaldılar

Ukrayna topraklarını Rus güçlerini zorlayan bir diğer unsur ise Rus komutanların herhangi bir karar almak ve harekete geçmek için Moskova’dan uzun süre onay beklemesiydi. Moskova’daki üstlerinden onay bekleyen komutanlar, bu süreçte cephe hattında zamanla yarışırken ciddi zorluklar yaşadı.  

Alternatif bir plan bulunmuyordu

Ülkeyi kolayca ele geçirerek kısa bir sürede savaşın başarıyla sonuçlanacağını düşünen Rus ordusunun ikinci bir alternatif planı bulunmuyordu. Bu kadar geniş çaplı bir direnişin beklenmediği Ukrayna’da sivillerin de kaçmak yerine savaşa dâhil olması Rus güçlerini psikolojik olarak da zayıflattı. Rus ilerleyişindeki bu yavaşlamayı yorumlayan uzmanlar, alternatif bir planın bulunmadığının gözler önüne serildiğini vurguladılar. 

Yorumlar (0)