Rusya, Ukrayna askerlerine seslendi: Bu direniş anlamsız

Savaşın başından bu yana en şiddetli çatışmaların yaşandığı Mariupol’de bulunan Azovstal Fabrikası’nda kuşatma altında kalan Ukraynalı askerlere seslenen Rusya Ulusal Savunma Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, “Bu direniş anlamsızdır. Kendilerini bir kez daha teslim olmaya çağırıyoruz” dedi. 

DÜNYA 20.04.2022, 09:40
Rusya, Ukrayna askerlerine seslendi: Bu direniş anlamsız

Bir basın açıklaması gerçekleştirerek Mariupol’deki son gelişmelere dair önemli bilgiler paylaşan Rusya Ulusal Savunma Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, kentte Azovstal Fabrikası’ndan başlayarak Rus sınırına doğru insani koridor açıldığını duyurdu. Bölge halkının tahliyesi esnasında her türlü yardımın yapılacağını vurgulayan Mizintsev, yol üzerindeki askere ‘tam sessizlik’ talimatı verildiğinin altını çizdi. 

Fabrikada sıkışan askerlere ‘teslim olun’ çağrısı

Kentin büyük çoğunluğunu ele geçiren Rusya, bir süredir kuşatma altında kalan ve direnmeye devam eden Azovstal Fabrikası’ndaki Ukrayna askerlerine de seslenerek, ‘teslim ol’ çağrısında bulundu. Fabrikada bulunan askerlerin bu direnişini ‘anlamsızca’ olarak yorumlayan Mihail Mizintsev, Ukrayna’nın üst birimlerinden emir beklemeden bu askerleri silah bırakmaya davet etti. Teslim olacak olan askerlere hayat garantisi ve donanımlı bakım sözü verdiklerini belirten Mizintsev, Rusya’nın geçmiş dönemde yaptığı gibi bu durumda da taahhütlerini yerine getireceğini söyledi.  

Rus güçlerine ‘tam sessizlik’ talimatı verildi

Mariupol’deki insani koridorların dün Türkiye saati ile 14.00’da açıldığını belirten Mihail Mizintsev, “Buradan çıkış yapacak tüm insanlar için yol üzerindeki tüm birimlere ‘tam sessizlik’ talimatı verilmiştir. Bölgede ve yol üzerinden tüm operasyonlara ara verilmiştir. Bölgedeki Rus güçleri, bu alanlardan güvenli bölgelere doğru geri çekilmiştir” ifadelerini kullandı. 

İnsani koridorlar boyunca geçici konaklara alanları da yer alıyor

Azovstal Fabrikası’nın bulunduğu bölgeden itibaren insani koridorların oluşturduğunu ifade eden Mizintsev, “Metalurji Tesisinin de bulunduğu bölgeden toplam 3 adet insani yardım konvoyu, 3 farklı noktaya yol aldı. Bu konvoylar bünyesinde, bölgeden çıkmaya çalışan insanları taşımak ve onlara yardımcı olmak için 30 adet otobüs de yer alıyor. Konvoyun içinde, hastaların bakımlarının sağlanması için 10 ambulans da dâhil ettik. Bunun yanı sıra, az önce belirttiğimiz 3 yön boyunca yol üzerlerinde geçici konaklama bölgeleri de tesis edildi. Tahliye edilen halka için yemek noktaları oluşturulmuş durumda, bunun yanı sıra birinci sınıf sağlık hizmetlerini de isteyen herkese sunmuş olacağız” şeklinde konuştu. 

“Bu kurallara kesinlikle uyulacaktır ve çıkış yapan kimseye bir zarar verilmeyecektir”

Azovstal Fabrikası’nda sıkışarak Rus kuşatması altına giren Ukraynalı askerlere de seslenen Mizintsev, “Açtığımız tüm bu insani koridorlarda ‘tam sessizlik’ emri verildi. Bu kurallara kesinlikle uyulacaktır ve çıkış yapan kimseye bir zarar verilmeyecektir. Buradan Kiev yönetimine de sesleniyoruz. Sağduyulu olun ve fabrikadaki militanların bu anlamsız direnişini bitirin. İnsani koridorlar oluşturulmuştur, oradan bu askerlerin çıkması yönünde emir verin. Ancak tüm bunlara rağmen bu askerler, üstlerinden emir beklemeden de silahlarını bırakarak teslim olabilirler. Rusya Federasyonu, silahını bırakarak teslim olan herkese bir kez daha hayat garantisi vermektedir” dedi. 

“Rusya Federasyonu, Cenevre Sözleşmelerinin ilgili kurallarına uyulmasını tam anlamıyla taahhüt etmektedir”

Teslim olan tüm askerlerin donanımlı bir sağlık hizmetinden faydalanacağının altını çizen Mizintsev, “Rusya Federasyonu, bu taahhüdünü daha önce teslim olan Ukraynalı denizciler örneğinde eksiksiz olarak tüm dünyaya sergilemiştir. Savaş esirleri ile insani değerlere saygılı bir şekilde, küresel ölçekteki hukuk kurallarına tam uyumlu olarak ilgilenmeye devam ediyoruz. Ülkemiz, bunu birçok kez tüm dünyaya göstermiş bir ülkedir. Fabrikada bulunan Ukraynalıların da silahlarını bırakarak, Rus güçlerine teslim olması halinde Rusya Federasyonu, Cenevre Sözleşmelerinin ilgili kurallarına uyulmasını tam anlamıyla taahhüt etmektedir” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)