Rusya, Sırplara da S-400 verecek!

Rusya, Sırbistan'a askeri tatbikat için S-400 yollayacak.

DÜNYA 24.10.2019, 17:27
Rusya, Sırplara da S-400 verecek!

Sırbistan Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada "Slav Kalkanı 2019" isimli askeri tatbikatın amacının "düşman keşif ve saldırı hareketlerine karşı ortak bir çatışma grubuyla savunma" olduğunu belirtti. Rusya'nın Sırbistan'a yollayacağı açıklanan S-400ler, ilk kez Rusya dışında bir tatbikatta kullanılacak.

29 Ekim'e kadar düzenlenecek ve gerçek mermilerin kullanılacağı tatbikatta, Rus hava savunma sisteminin yanı sıra Rus Hava Kuvvetleri'nin kullandığı füze sistemlerinin de kullanılacağı açıklandı. Tatbikatlar, Çarşamba günü başlatıldı ama Perşembe günü kamuoyuna duyuruldu.

Rusya, Batı'ya kayan Sırbistan'ı kendisine yakın tutmak için çabalıyor

Sırbistan, 2006 yılında askeri tarafsızlık ilan etmişti. 2015 yılında NATO'nun Barış İçin Ortaklık (PfP) programına katılan Sırbistan, ittifaka katılma isteğinde olmasa da iş biriğini büyütmek istiyor. Balkan ülkesi, Avrupa Birliği'yle de üyelik müzakerelerinin başlatılması için görüşmeler yapıyor.

Sırbistan'ın bu adımlarına karşılık Rusya, Ortodoks Slav Sırbistan'ın üzerindeki nüfuzunu kaybetmek istemiyor. Rusya, eski Sovyet teknolojilerine dayalı bir askeri envanteri bulunan Sırbistan'a yakın zamanda MiG-29 savaş uçakları, helikopterler, tanklar ve zırhlı personel taşıyıcıları temin etmişti.

İki ülke arasında istihbarat iş birliğinin de oldukça sıkı olduğunu görmek mümkün. Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Naryshkin, Çarşamba günü Sırp televizyonu RTS TV'ye iki ülkenin "karmaşık ortak operasyonlar" düzenlediğini açıklamıştı.

Sırbistan, 2008 yılında bağımsızlığını kazanan Kosova'yı tanımama konusunda ve doğalgaz ve petrol konusunda da Rusya'ya bağlı.

Yorumlar (0)