Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Wagner isyanı hakkında ilk kez konuştu
Rus güvenlik şirketi Wagner'in silahlı isyanından haftalar sonra ilk kez açıklama yapan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, isyanın, askeri birliklerin eylemlerini etkilemediğini belirterek, "Askerler, kendilerine verilen görevleri cesurca ve özverili şekilde yerine getirmeye devam etti." ifadelerine yer verdi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’dan Rus paralı savaşçı grubu Wagner’in isyanına yönelik beklenen açıklama haftalar sonra geldi.
Wagner isyanına yönelik ilk kez açıklama yapana Bakan Sergey Şoygu, askeri yetkililerle düzenlediği toplantıda, isyanı "ülkedeki durumu istikrarsızlaştırma girişimi" ve "kışkırtıcı eylem" olarak nitelendirerek, "Bu tür planlar, Rusya Silahlı Kuvvetleri personelinin yemin ettiği değerlere ve askeri görevine sadakat göstermesi nedeniyle başarısız oldu. Bu provokasyon, birliklerin eylemlerini etkilemedi. Askerler, kendilerine verilen görevleri cesurca ve özverili şekilde yerine getirmeye devam etti." dedi.
Bakan Şoygu, bu nedenle tüm askerlere minnettar olduğunu dile getirdi.
"16 Leopard tankı imha edildi"
Şoygu konuşmasında Ukrayna cephelerindeki son duruma da değinerek, Rusya Silahlı Kuvvetlerinin saldırılarını sürdürdüğünü ve Ukrayna ordusunun saldırı düzenleme potansiyelini düşürdüğünü savundu.
Ukrayna askeri güçlerinin Donetsk ve Zaporijya yönlerindeki saldırılarının "başarısız" kaldığını ileri süren Bakan Şoygu, "Bu yönlerde Ukrayna ordusuna ait 15 uçak, 3 helikopter, 16 Leopard tankı dahil 920 askeri teçhizat imha edildi. Bu, Polonya ve Portekiz tarafından Ukrayna'da sevk edilen söz konusu türdeki tankların neredeyse yüzde 100'üdür." İfadelerine yer verdi.
Şoygu açıklamasında, Ukrayna ordusunun 4 Haziran'dan bu yana yaklaşık 2 bin 500 çeşitli silahını kaybettiğini iddia etti ve aynı dönem içerisinde Rus savunma sistemlerinin 158 "HIMARS" çok namlulu roketatar füzesini, 25 "Storm Shadow" seyir füzesi ile 386 insansız hava aracını (İHA) engellendiğini kaydetti.
Şoygu, Ukrayna ordusunun herhangi bir yönde hedeflerine ulaşamadığını savundu.
Wagner grubunun Rus yönetimine isyan sürecinde neler yaşandı
- Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, 23 Haziran'da Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçıları Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti.
- Bu olayın üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açmıştı.
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in isyanını "vatana ihanet" olarak nitelendirmişti.
- Prigojin, Moskova'ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı.
- Yevgeniy Prigojin'in 24 Haziran'da, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirilmişti.
- Prigojin, Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini açıklamıştı.
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin'e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek, “isyancı liderin” Belarus'a gideceğini bildirmişti.