Rusya referandum yaptı, İsrail’den yanıt geldi

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine bağlı bir ülke olduğunu ifade eden İsrail yönetimi, Rusya tarafında bulunan ayrılıkçıların idaresinde bulunan bölgelerde gerçekleştirilen referandumları tanımayacağını açıkladı.

DÜNYA 28.09.2022, 09:48 29.09.2022, 09:50
Rusya referandum yaptı, İsrail’den yanıt geldi

2015 senesinde Ukrayna'dan tek taraflı şekilde bağımsızlığını duyuran Luhansk ve Donetk’in haricinde Rusya'nın 24 Şubat günü başlattığı işgal girişiminin sonrasında Rus güçlerinin kontrolü altına alınan Herson ve Zaporijya bölgelerinde de referandum gerçekleştirildi. Düzenlenen referandumların bitmesinin ardından sandıklardan toplanan oylara göre, bütün bölgelerde vatandaşlara katılım için “evet” dedi. 

“Ukrayna topraklarına bağlı bir ülke” 

Bu açıklamanın ardından İsrail yönetimi ise referandumdan çıkan kararı tanımayacaklarını açıkladı. 

İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen bilgilendirmede, Ukrayna'nın doğusunda yer alan Rusya tarafında olan ayrılıkçıların yönetiminde bulunan sözde Luhanks ve Donetsk halk cumhuriyetlerinde, Herson ve Zaporijya kesimlerinde Rusya'ya bağlanmak adına sağlanan referandumların tanınmayacağı duyuruldu. 

Edinilen bilgilere göre İsrail tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine bağlı bir ülke olduğu ifade edildi. 

Oy ile alınan bölgeler nükleer silahla korunabilir 

Referandum öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, söz konusu durumu destekleyeceklerini dile getirmişti. 

Bu açıklamanın ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise alınan referandum kararına karşı çıkarak, "Sözde referandumlar herhangi bir şekilde ülkede değişiklik göstermeyecek." ifadesini kullanmıştı. 

Referandumun ardından Rusya'nın oy kullanılan alanları ilhak edeceği düşünülürken Rus yetkililer, referandumun sonrasında Rus toprağı içerisine alınacak bölgelerin savunması adına stratejik nükleer silahları da sisteme sokabileceklerini ifade ediyor. 

 
 

Yorumlar (0)