Rusya'nın yakıt ithalatı, savaşın giderlerini kapattı!

Ukrayna'ya açtığı savaş nedeniyle yaptırımlara maruz kalan Rusya, 24 Şubat'tan sonraki 100 günde toplamda 97 milyar dolarlık enerji ihracatı yaptı. Yayımlanan bir rapora göre bu yakıt ithalatı, Rusya'nın savaş masraflarını çıkarmasını sağladı.

DÜNYA 14.06.2022, 14:05 Hakan Öksüz
Rusya'nın yakıt ithalatı, savaşın giderlerini kapattı!

Ukrayna'ya yönelik 24 Şubat'ta savaş başlatan Rusya, akaryakıt akışında kesintilere neden oldu. AB ülkeleri ile ABD tarafından uygulanan ağır yaptırımlara maruz kalan Rusya, Ukrayna'daki savaşın kaybedeni olmak istemiyor. Ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinde baskısını artıran Rus ordusu, Ukrayna'nın önemli tesislerini vuruyor.

Savaştan sonraki 100 günde 97 milyar dolarlık ihracat!

Bağımsız Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA), Ukrayna'daki savaşın Rusya'ya maliyeti hakkında çarpıcı bir rapor paylaştı. Rapora göre Rusya, savaşın başlamasından sonraki 100 gün içinde 97 milyar dolarlık enerji ihracatı yaptı. Bu geliri, petrol ve gaz ihracatı yaparak elde eden Rusya, savaşın neden olduğu giderleri kapatmış oldu.

Rapora göre Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, Mart ayından sonra enerji ihracatı gelirlerinin düşmesine yol açtı. ABD, İngiltere ve AB ülkeleri, Rusya'dan akaryakıt ithalatını azaltacaklarını bildirdi. Her ne kadar yaptırımlar uygulansa da savaşın başından 3 Haziran'a kadar Rusya toplamda 97 milyar dolarlık akaryakıt ihracatı geliri elde etti.

Savaş döneminde Rusya'nın AB ülkelerine ihraç ettiği akaryakıt, 59 milyar dolara ulaştı. Rusya'nın en fazla yakıt ihraç ettiği bölge, yüzde 61 ile AB ülkeleri oldu. Rapora göre savaşın Rusya'ya günlük maliyeti 876 milyon dolar oldu.

AB, İngiltere ve ABD'den yaptırım kararları

AB ülkeleri, 2023 yılı gelmeden önce Rusya'dan deniz yoluyla petrol ithalatına yasak getirecek. Bu yasak, Rusya'nın petrol ihracatını yüzde 33 oranında düşürecek. AB'den ayrılan İngiltere, Rusya'dan petrol ithalatını 2023 yılına kadar kademeli olarak azaltacağını duyurdu. 

ABD ise Rusya'ya tam anlamıyla yaptırım uygulandığını bildirdi. Beyaz Saray yönetimi, Rusya'dan akaryakıt ve kömür ithalatını bütünüyle durdurduğunu aktardı.

Yorumlar (0)