Rusya'nın Ukrayna saldırısının 3. gününde yaşananlar...

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi 3. günde de devam ediyor! Dünya ülkelerinden ve uluslararası kuruluşlardan Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı ve Rusya’nın müdahalesinin derhal sona ermesi yönünde çağrılar gelirken, Ukrayna halkı ise büyük bir tedirginlik içerisinde... 3. günde yaşanan gelişmelerin özetini haberimizde bulabilirsiniz.

DÜNYA 26.02.2022, 09:32 27.02.2022, 01:33
Rusya'nın Ukrayna saldırısının 3. gününde yaşananlar...

Ukrayna’ya Rusya’nın askeri müdahalesinin 3. günü. Dünya ülkeleri yaşananlara karşı büyük bir tepki gösterdi. Rus ordusu Ukrayna’nın başkentine kadar girerken halk ise korkulu gözlerle olan biteni takip ediyor. Öte yandan şehirden büyük bir göç hareketliliği de başladı. Birçok ülke ve kuruluştan ise Rusya’ya çeşitli yaptırımlar geldi. İşte askeri müdahalenin 3. gününde yaşananlar…

Zelenskiy'nin uyardığı gibi gece Kiev'de zor geçti!

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Rus askeri birlikleriyle Ukrayna güçleri gece boyunca çatıştı. Zelenskiy’nin gecenin zor geçeceğini söylemesinin ardından meskun mahallelerin bulunduğu bölgede sabaha dek patlama sesleri duyuldu.

Ukrayna Kara Kuvvetleri basın servisince ülkede yerel saat 04.08 itibarıyla Zafer Caddesi yönünde bulunan askeri birliğe yapılan saldırının geri püskürtüldüğü ve durumun sakin olduğu kaydedildi.

Ukrayna'da saldırıların 3. gününde siren sesleri duyuluyor

Ukrayna: 3 tanesi çocuk 198 kişi yaşamını yitirdi

Ukrayna Sağlık Bakanlığı'nca yapılan açıklamaya göre Rus saldırılarında toplamda 198 kişi hayatını kaybetti.

Zelenski duyurdu: Kiev kontrolümüz altında

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski Türkiye saati ile 13.40'da yapmış olduğu açıklamada Kiev'den saldırılan püskürtüldüğünü ve şehrin kontrolleri altında olduğunu kaydetti.

Rus ordusu sivil yerleşim yerlerini vuruyor

Ukrayna'da Rus orduları askeri yönde olduğunu söylediği harekatta sivil hedefleri de vuruyor. Bir roketin binayı vurma anı kameralar tarafından kaydedildi.



İsrail'in Lviv'de yer alan büyükelçilik personeli Polonya'da kalacak

Rusya'nın süren saldırısından dolayı Ukrayna Kiev'den İsrail Dışişleri'nin büyükelçilik personelleri Lviv'e taşındı. Dışişleri tarafından personelin geceleri Polonya'da kalacağı ifade edildi.

Kiev'de sokağa çıkma yasağı süresi uzatıldı

Ukrayna Kiev'de sokağa çıkma yasağının başlama saati akşam saat 22.00'den 17.00'ye çekildi. Kiev Belediye Başkanı Kliçko, yasağın pazartesi gününe kadar süreceğini kaydetti.

Kremlin Sözcüsü iddiası: Ukrayna müzakereden vazgeçti

Kremlin Sözcüsü Peskov yaptığı açıklamada Ukrayna'nın müzakereden vazgeçtiğini iddia ederek, "Rusya askeri operasyon planı tekrar başladı. Bugün öğleden sonra itibarıyla ana güçler ilerlemeyi sürdürdü." dedi.

Ukrayna özel hat kuracak

Ukrayna esir alınan veya öldürülen Rus askerlerin aileleri için "Ukrayna'dan canlı dön" isimli özel bir iletişim hattı kuracağı bilgisini paylaştı.

BM, 116 bin Ukraynalı sivilin uluslararası sınırları geçtiğini kaydetti

Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Ukrayna saldırısı sonrasında ülke içerisinde bulunan 100 binin üzerindeki sivilin yerinden edildiğini ve 116 bin sivilin ise komşu ülkelere sığındığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı'na Ukrayna'ya 350 milyon dolarlık savunma yardımı için yetki verildi

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine 350 milyon dolarlık askeri yardım yapmaya ilişkin yetkilendirildi.



Ukrayna basını: Rus uçağı düşürüldü

Ülke medyasında yer alan habere göre, Rus ordusuna ait Su-30 uçağı Karadeniz'de düşürüldü.

Ukrayna: Ruslar Zaporijya Nükleer Santrali'ne yaklaştı

İçişleri Bakanlığı: Rus ordusu Zaporijya Nükleer Santrali'ne yaklaştı.

Ukrayna lideri: Erdoğan müzakere teklif etti

Zelenskiy: Ülkemizi kurtarmak için sonuna kadar savaşacağız. Tüm dünya ne denli güçlü olduğumuzu gördü. Ukrayna'yı teslim etmeyeceğiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ile Rusya arasında müzakere organize etme yönünde teklifte bulundu.

Ukrayna-Polonya sınırı kapatıldı 

Rusya'nın Ukrayna'yı hedef alan saldırısının akabinde yoğun göç dalgasının görüldüğü Polonya hududu, çocuklu aileler dışında sivillere kapatıldı.

Almanya'dan askeri yardım

Almanya, Ukrayna'ya askeri stoklarından 500 Stinger füzesi ve 1000 tanksavar göndereceğini açıkladı.

Ukrayna: Rus ordusu başkentte ilerleyemiyor

Ukrayna, Rus askerlerinin Kiev'de ilerleyemediğini duyurdu.

Biden: Üçüncü Dünya Savaşı da seçenekler arasında

Biden, Putin yönetimine karşı ellerinde bulunan seçeneklerin Rusya'ya uluslararası hukuk kurallarını ihmal etmeninin faturasını kesmek ya da Üçüncü Dünya Savaşı'nı başlatmak olduğunu kaydederek, bahse konu ülkeye geniş kapsamlı yaptırımlar getirdiklerini belirtti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı: Bugün 7 uçak imha edildi

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, Rus ordusunun son 24 boyunca 2 Su-25 ve 3 Su-30 savaş uçağı, 2 nakliye uçağı ve 11 helikopter kaybettiği kaydedildi. 

Ukrayna’dan tahliyeler…

Rusya’nın Ukrayna saldırısı sonrası kendi olanaklarıyla Polonya sınırına gelen Türk aile yaşadığı zorlu 2 günü anlattı. Anıl Şahin, “9 aylık kızım ve eşimle 2 gün bize 10-20 sene gibi geldi. Bu süreci iliklerimize kadar hissettik.” dedi.

Ukrayna'dan ilk kafile geldi

Ukrayna'dan tahliye edilen ilk Türk kafilesi kara yoluyla Edirne'ye TSİ 12.15 itibarıyla ulaştı.

Rusya'ya yaptırımlar

AB'den Putin ve Lavrov'un da içinde bulunduğu üst düzey kişilere yaptırım

AB’nin Rusya’ya dair enerji, finans ve ulaşım gibi çeşitli alanları içine alan ve üst düzey kişilerin mal varlıklarını dondurmaya ilişkin yeni yaptırımlar uygulamaya alındı.

Yeni yaptırım listesinin başında Putin ve Lavrov yer aldı. Yaptırım listesinde Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi üyeleriyle Ukrayna’da bulunan ayrılıkçı bölgelerle iş birliği yapan Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma üyeleri de listelendi. Bu kişilerin mal varlıkları donduruldu.

Rusya Mobil Dünya Kongresi'nden çıkartıldı

Rusya 200 ülkeden yaklaşık 100 bin sektör temsilcisinin katılım gösterdiği 28 Şubat'ta düzenlenecek Mobil Dünya Kongresi’nden atıldı.

GSMA tarafından yapılmış olan yazılı açıklamada, Ukrayna’ya Rusya’nın askeri müdahalesi sebebiyle kınama mesajı yayımlanarak Rus standının açılmaması kararı alındığı duyuruldu.

Twitter, Rusya ve Ukrayna'da reklamları durdurdu

Rusya'nın Ukrayna'ya dair askeri müdahalesi sosyal medya platformu Twitter üzerinde de çok konuşuldu.

Kimi hesaplar Rus birliklerin Ukrayna'ya girişine ilişkin görüntüleri paylaştığı gerekçesiyle Twitter tarafından engellenmişti. Alınan yeni kararla kötüye kullanım amaçlı içeriğin yayılmasını azaltmak maksadıyla Ukrayna ve Rusya'daki reklamların durdurulması kararı alındı. Ayrıca önerilen tweetlerin de durdurulduğu kaydedildi.

Avrupa Curling Şampiyonası'nın ev sahipliği Rusya'nın Perm şehrinden alındı

2022 Avrupa Curling Şampiyonası'nın ev sahipliği Rusya Perm şehrinden alındı. Dünya Curling Federasyonu yapmış olduğu açıklamada Avrupa Şampiyonası'nın organizasyonunun Rusya'dan alınmasına karar verildiği bilgisini paylaştı.

Apple ve Google tarafından Rusya'daki hizmetler durduruldu

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları nedeniyle Apple Pay ve Google Pay hizmetleri durduruldu. 

AB ve ABD'den 'SWIFT' planı

AB ve ABD'nin tüm ülkeyi değil, tek tek Rus firmalarını ve bankalarını SWIFT'ten çıkarmayı planladığı bildirildi. 

Bir darbe de OECD'den

OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı), Ukrayna'yı hedef alan saldırıların ardından Rusya'nın katılım sürecini sonlandırma ve Moskova'daki ofisi kapatma yönünde karar aldı.

Ekonomik gelişmeler...

Kredi notu incelemeye alındı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Rusya’nın Ukrayna’ya başlatmış olduğu askeri operasyonun ardından Rusya’nın “Baa3” ve Ukrayna’nın “B3 olan” kredi notlarının “düşüş için” incelemeye girdiğini kaydetti.

Moody’s jeopolitik açıdan risklerin büyük derecede artış gösterdiğini söyleyerek Rusya’ya dair ilave yaptırımların da buna eşlik ettiği kaydedildi.

SP Rusya ve Ukrayna'nın kredi notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu SP, Rusya’nın döviz cinsinden kredi notunu “BBB-“den “BB+”ya ve yerel para cinsinden kredi notunu ise “BBB’den “BBB-“ye düşürdü. Ukrayna’nın da kredi notu “B”den “B-“ye düşürüldü.

Protestolar

İzmir'de yaşayan Ukraynalılar ülkelerinin toprak bütünlüğü ve egemenliği için ellerinde "Saldırıları durdur Rusya", "Savaşa Hayır" yazılı dövizlerin bulunduğu protesto gösterileri düzenledi.

Rusya'nın Ukrayna saldırılarına Ankara'da protesto

ÖZGÜRDER (Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği) Ankara Şubesi, Rusya'nın Ukrayna'ya ilişkin saldırıları nedeniyle Ankara'da protesto gösterileri düzenledi.

Brüksel'de Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi protesto edildi

Belçika Brüksel'de merkez tren istasyonunun önünde toplanan göstericiler Rusya'ın Ukrayna'yı işgalini protesto etti.

Yunanistan'da protesto gösterileri

Yunanistan Atina'da yaşamını sürdüren Ukraynalılar Rusya Büyükelçiliği önünde toplanarak protesto gösterilerinde bulundu.

İsrail'de Rusya saldırıları protesto edildi

İsrail Tel Aviv'de bir grup Rusya'nın Ukrayna'ya dair saldırılarını protesto etti.

Diplomatik görüşmeler

Fransa ve Gürcistan Cumhurbaşkanları görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, telefonda Ukrayna'daki gelişmeleri görüştü. Görüşme sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Ukrayna'nın egemenliğine ilişkin saldırılara dair endişelerini paylaştı.

Zelenskiy'de İsviçre Konfederasyonu Başkanı'na teşekkür

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Cassis'e ülkesine destekleri ve somut yardımları sebebiyle teşekkürlerini iletti.

Yunanistan Başbakanı Zelenskiy ile görüştü

Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy telefon görüşmesi yaptı. Yunanistan Başbakanlık ofisinden görüşme sonrası yapılan paylaşımda Yunanistan'ın Ukrayna'ya olan desteğinin altı çizilerek Yunanistan'a ilaç ve tıbbi malzeme yardımı gerçekleştirileceği ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Zelenskiy ile telefon görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Erdoğan, Ukrayna'nın daha fazla zarar görmemesi için ateşkesin bir an önce ilan edilmesini istediklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, Lavrov ve Finlandiyalı mevkidaşıyla görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefon görüşmesi yaptı. Yapılan görüşmede Rusya'nın askeri operasyonların durdurulmasına ilişkin çağrı yapıldı.

Ayrıca Çavuşoğlu, Ukrayna'da yaşanan gelişmelere ilişkin Finlandiyalı mevkidaşı Haavisto ile de telefon görüşmesi yaptı.



Bakan Akar, Ukraynalı mevkidaşıyla görüştü

MSB (Milli Savunma Bakanlığı) tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, söz konusu görüşmede, ülkedeki son durum ele alındı.

Öte yandan, Bakan Akar tarafından ülkemizin insani yardım hususunda üzerine düşen her şeyi yapmayı sürdüreceği ifade edildi.



Şentop, Ukraynalı mevkidaşıyla görüştü

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Ukraynalı mevkidaşı Ruslan Stefançuk ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Şentop, söz konusu görüşmede, Rus tarafına, hukuksuz ve haksız operasyonu ivedilikle durdurma çağrısı yaptı.

Yorumlar (0)