Rusya'nın güvenlik taleplerine ABD ve NATO'dan yanıt

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, güvenlik tekliflerine dair ABD’nin yazılı cevabının alındığı duyuruldu. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise "NATO, tavsiyelerini Rusya'ya iletti. Rusya'nın tansiyonu düşürmesini talep ediyoruz. Ülkelerin rızası olmadan konuşlandırdıkları güçleri geri çekmeliler." açıklamasında bulundu.

DÜNYA 27.01.2022, 01:24
Rusya'nın güvenlik taleplerine ABD ve NATO'dan yanıt

Amerika Birleşik Devletleri'nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan, Rusya’nın güvenlik garantisi tekliflerine ilişkin Washington yönetiminin cevabını içeren mektubu Dışişleri Bakanlığı'na teslim etti.

Yüz yüze görüşme gerçekleştirildi

Rusya’nın geçtiğimiz ay NATO ve ABD'ye sunduğu güvenlik tekliflerine dair metnine ABD’den cevap geldi. ABD'nin Moskova Büyükelçisi Sullivan, Dışişleri Bakanlığı binasını ziyarette bulunarak, Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko ile yaklaşık olarak yarım saat süren bir görüşme yaptı. 

Dışişleri tarafından gerçekleştirilen açıklamada, "Görüşme esnasında Sullivan, Rusya’nın daha evvel sunduğu güvenlik tekliflerine dair anlaşma taslağına Washington yönetiminin yanıtını yazılı olarak teslim etti." denildi.

NATO da yanıt verdi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın güvenlik garantisi tekliflerine yazılı cevap verildiğini kaydederek, "NATO, tavsiyelerini Rusya'ya iletti. Rusya'nın tansiyonu düşürmesini talep ediyoruz. Ülkelerin rızası olmadan konuşlandırdıkları güçleri geri çekmeliler." dedi.

Ne olmuştu?

Rusya, NATO ve ABD'ye geçtiğimiz aralık ayında, Avrupa'nın güvenliği hususunda iki ayrı taslak metin sunmuştu. NATO güçlerinin Doğu Avrupa ülkelerinden geri çekilmesi başta olmak kaydıyla Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO'ya katılımının engellenmesi gibi önemli maddelerin yer aldığı taslak, Brüksel ve Cenevre'de taraflar arasında masaya yatırıldıktan sonra Rusya'ya taslağın reddedilip edilmeyeceği yönünde yazılı yanıt verileceği duyurulmuştu.

Yorumlar (0)