Rusya Libya'ya paralı askerler sevk etti

Darbeci general Halife Hafter'in saflarında savaşmak üzere Rusya tarafından Suriye'den yapılan paralı askerlerin sevki, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır'ın koordinasyonuyla yapıldı.

DÜNYA 07.01.2020, 11:47 07.01.2020, 11:50
Rusya Libya'ya paralı askerler sevk etti

Libya'da uluslararası tanınırlığa sahip tek yönetim olan Uluslararası Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) karşı savaşan darbeci General Halife Hafter'e BAE (Birleşik Arap Emirlikleri), Suudi Arabistan, Mısır, Sudan, Rusya ve Fransa'nın destekleri sürüyor.

BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) ve Mısır'ın koordinasyonuyla Rusya, darbeci general Halife Hafter saflarında savaşmak için Suriye'den Libya'ya paralı asker sevk etti.

Londra merkezli Arab el-Cedid gazetesinde yer alan habere göre, son üç gün içinde Suriye'den getirilen Rus paralı askerleri taşıyan, Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait iki uçak, Bingazi Havalimanı'na teker koydu.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır'ın koordinasyonuyla Rusya tarafından Suriye'den Libya'ya gönderilen paralı askerler, Moran ve Schit isimli iki güvenlik şirketinin çatısı altında faaliyet gösteriyor.

Rus güçleri için çalışan bazı Suriye vatandaşları da, Libya'ya gönderildi.

Türkiye'ye karşı hamle!

Arab el-Cedid gazetesinde yer alan haberde ayrıca, Rusya'nın bu hamlesinin, "Libya'da, uluslararası meşruiyete sahip UMH'ye (Ulusal Mutabakat Hükümeti) destek veren Türkiye'ye karşı, elini güçlendirmeyi amaçladığı" vurgulandı.

Libya'daki son durum

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri darbeci General Halife Hafter, Libya'nın başkenti Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan 2019 tarihinde saldırı emri vermiş, bunun üzerine uluslararası tanınırlığa sahip tek yönetim olan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birlikleri de karşı operasyon başlatmıştı.

Hedefine ulaşamayan darbeci general Halife Hafter, son olarak 12 Aralık 2019 tarihinde başkent Trablus'a yönelik, "Belirleyici Savaş" adıyla yeni bir saldırı emri verdiğini duyurmuştu. Buna karşılık, Libya'nın batısında, başta Misrata kenti olmak üzere 10 şehirde Trablus'u Halife Hafter'e karşı korumak için seferberlik ilan edilmişti.

Öğrencileri vurmuşlardı

Darbeci General Halife Hafter'i destekleyen yabancı savaş uçakları, geçen cumartesi Trablus'taki askeri bir okula, öğrencilerin yatış saati öncesi bahçede toplandıkları sırada hava saldırısı düzenlemiş, saldırıda 30 öğrenci yaşamını yitirmiş, 33 kişi yaralanmıştı.

Rus şirket organize ediyor

Darbeci General Halife Hafter saflarında Rus şirketi Wagner Grup'a mensup paralı askerlerin sayısının giderek arttığına ilişkin çok sayıda haber, uluslararası kamuoyuna yansımıştı.

Yorumlar (0)