Rusya krizde: Kağıt kalmadığı için sınavlar ertelendi

Ukrayna’ya saldırıları sonrasında büyük yaptırımlara maruz kalan, bankaları SWIFT sisteminden çıkartılan ve rezervleri dondurulan Rusya’da halk gıda krizine doğru sürükleniyor. Dünyanın 5 büyük ekonomisinden birine sahip olan Rusya’da ruble, hızla değer kaybediyor. Haftalık enflasyon oranı yüzde 2,2’ye çıkartıldı. Bu oran, 2008’den bu yana en yüksek artış oranı oldu. 

DÜNYA 21.03.2022, 15:09
Rusya krizde: Kağıt kalmadığı için sınavlar ertelendi

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaşta 4’üncü haftanın sonuna yaklaşılırken Türk muhabirlerin Rus kaynaklarından derlediği haberlere göre Rus halkı da savaş sebebiyle acılar çekmeye başladı. 26 Şubat-4 Mart arasındaki dönemde enflasyon oranı yüzde 2,2 olarak belirlendi. Bu oran, 2008 senesinden bu yana kaydedilen en yüksek artış oranı oldu. 5-11 Mart haftasının enflasyon oranı ise yüzde 2,1 olarak belirlendi. Bu oran, Aralık 2015’ten bu yana yıllık enflasyon bazını ilk kez artırarak yüzde 12,5’e yükseltti. 

Temel ürünlerin zamları hızlandı

Rusya’nın ihracatını yaptığı şeker, 1 Mart 2022’den bu yana yüzde 15 zamlandı. Domatesin zam oranı ise yüzde 17 olarak belirlendi. Muz da yüzde 16’lık zamlı fiyatıyla pazara sunuldu. Temel gıda ürünlerinden olan yumurta, 1 Mart 2022’den bu yana yüzde 25 artış yaşadı. Üretici kesim, fiyatların orta vadede yüzde 40 yükseleceğini dile getiriyor. Tüm bu artış karşısında vatandaş, daha fazla yükselme olmadan stokçuluğa gitmek istiyor ancak bu mümkün olmuyor. Çünkü pek çok market karabuğday, tuz, şeker ve benzeri temel gıda ürünlerinin alımına sınırlama getirmiş durumda. Sınırlama olmayan mağazalarda ise bu ürünlerin olduğu raflar bomboş.



Kağıt olmadığı için sınav yapılamıyor

Rus basınında çıkan haberlere göre St. Petersburg başta olmak üzere pek çok büyük şehirde kağıt bulunamıyor. Bu sebeple okullarda sınavlar ertelendi. Öte yandan Rusya’ya uygulanan yaptırımlar rubleyi de büyük oranda vurdu. Rus rublesinin değer kaybı, ülkedeki fiyatları alaşağı etmeye devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 16 Mart 2022 tarihinde konuyla ilgili açıklamalar yaparak halkın nabzını düşürmeye uğraştı ancak Ruslar, umudunuz yitirmeye başlıyor.

Maaşlara zam yapılacağı açıklandı

Vladimir Putin hükümetinden yapılan son açıklamalara göre ülkedeki emekli ve memur maaşlarına çok kısa sürede büyük oranda zam yapılacak. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’un 18 Mart 2022’de yaptığı açıklamaya göre ise Rusların marketlere koşup stokçuluk yapmaya hiçbir şekilde ihtiyaçları bulunmuyor. Peskov, ülkesinin ekonomisinin iyi olduğunu savunmaya devam ederken Rusya, şeker satışını devlet tekeline almak için gün sayıyor. Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Andrey Belousov ise Tarım Bakanlığı’na talimat vererek şeker fiyatlarının sabitlenmesini söyledi.

İlk olarak şeker ihtiyacı durduruldu

Rus hükümeti, 14 Mart 2022 tarihinde şeker ihracatının durdurulduğunu açıklamıştı. Öte yandan tüm bu fiyatların yanı sıra otomobil, elektronik ve sevkiyat konusunda da zorluklar yaşanıyor. 28 Şubat-18 Mart döneminde televizyon fiyatları yüzde 22, otomobil fiyatları yüzde 17, cep telefonu fiyatları da yüzde 12 oranında zamlandı. Ekonomistler ve konunun uzmanları, Rusya’nın bu sene yaptırımlar, azalan yatırımlar, artan sermaye çıkışları, yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranları sebebiyle derin bir resesyona sürükleneceğini ifade ediyor.

Yorumlar (0)