Rusya kabul etti: 60 gün daha uzatıldı

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşmasının 2 ay uzatıldığını açıkladı.

DÜNYA 13.03.2022, 20:59 14.03.2023, 11:17
Rusya kabul etti: 60 gün daha uzatıldı

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşin'in,dünkü açıklamsının ardından tahıl koridoru anlaşması 2 ay daha uzatıldı.

Rusya dün ne demişti?

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşin'in, Cenevre'de BM (Birleşmiş Milletler) Kalkınma ve Ticaret Konferansı Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, Birleşmiş Milletler Acil Yardım Koordinatörü ve İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths ile Tahıl Koridoru Anlaşması'nın bir müddet daha uzatılmasına ilişkin gerçekleştirdiği görüşmenin akabinde yazılı açıklamada bulundu.

Verşinin, tartışmaların odak noktasının, 22 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul'da imza altına alınan 'paket' anlaşmaların uygulanması olduğunu vurgulayarak, bunların birbiriyle bağlantılı iki kısımdan meydana gelen Ukrayna tahılının ve amonyak dahil olmak kaydıyla gübreler için ham maddelerin ihracatına dair 'Karadeniz Girişimi' ile yerel tarımsal ihracatın normale dönmesine dair BM-Rusya Mutabakat Zaptı olduğunu kaydetti.

Samimi ve kapsamlı geçen görüşmede, Ukrayna'nın ürünlerinin ticari ihracatının istikrarlı bir şekilde yürütülerek Kiev'e önemli kazançlar sağlamasına karşın Rus tarım ihracatçıları üzerindeki sınırlamaların halihazırda yürürlükte olduğunun bir defa daha doğruladığını belirten Verşinin, Londra, Brüksel ve Washington tarafından açıklanan gübre ve gıdalar için yaptırım muafiyetlerinin aslında etkin olmadığını bildirdi. 


(Verşinin)

"İtiraz etmiyoruz"

Verşinin, bu doğrultuda Rusya Federasyonu'nun, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından tavsiye edilen İstanbul Anlaşmaları'nın paket niteliğini de göz önünde bulundurarak, 18 Mart 2023'te ikinci dönemi tamamlanan Tahıl Koridoru Anlaşması'nın yalnızca iki aylığına bir defa daha uzatılmasına itiraz etmediğini açıkladı.

"Bundan sonra duruşumuz, tarımsal ihracatımızın normale dönmesi hususunda sözde değil fiilen somut ilerlemeler kaydedilmesiyle ilişkili olacaktır." yorumunda bulunan Verşinin, sigortaları, nakliye lojistiği, banka ödemeleri, finansal çalışmaların çözülmesini ve Odessa-Tolyatti arasındaki boru hattından amonyak tedarikini kapsayacağını da kaydetti.

Tahıl Koridoru Anlaşması, BM, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Türkiye arasında 22 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul'da yapılmıştı. Anlaşma, 19 Kasım 2022 tarihi itibarıyla dört ay süreyle uzatılmıştı.

 Tahıl Koridoru'nda süre uzadı

Yorumlar (0)