Rusya işgalinde son durum: Kiev'e 2 günde 3 kez füzeli saldırı

Ukrayna’da en şiddetli çatışmaların yaşandığı Mariupol’deki son durum ile ilgili bir açıklama yapan Rusya, kentin tamamında kontrolün Rus ordusuna geçtiğini açıkladı. Öte yandan Rusya ülkenin başkenti Kiev'i de son 2 günde 3 defa vurdu.

DÜNYA 17.04.2022, 10:30 17.04.2022, 18:09
Rusya işgalinde son durum: Kiev'e 2 günde 3 kez füzeli saldırı

Mariupol’de uzun süredir devam eden çatışmalar, pek çok insani dramı da gözler önüne sermişti. Kentteki sert müdahaleleri sebebiyle özellikle Batı dünyası tarafından sert eleştirilere maruz kalan Rusya, yaptığı son açıklama ile tüm şehrin ele geçirildiğini açıkladı. Moskova yönetimi tarafından duyurulan bu bilginin doğrulanması halinde Rusya, savaşın ilk gününden bu yana en büyük zaferini kazanmış olacak. 

Açıklamayı Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov yaptı

Mariupol’un tamamında kontrolü sağladıklarını duyuran Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, kentteki Ukrayna güçlerinin büyük çoğunluğunun yok edildiğini vurgulayarak, “Şuan sadece Azovstal Çelik Fabrikası’nın içinde yer alan bir miktar Ukrayna askeri var. Bunlar da sert bir kuşatma altında. Kentin tüm yerleşim noktalarında şuan Rus ordusu kontrolü ele geçirmiş vaziyettedir” şeklinde konuştu. 

Hem Rusya hem de Ukrayna açısından stratejik bir öneme sahip

Mariupol, Azak Denizi ile olan bağlantısı sebebiyle hem Rusya hem de Ukrayna açısından önemli şehirlerden biriydi. Ukrayna, kenti elinde tutabilmek için haftalarca direnirken, Rusya ise her geçen gün biraz daha saldırılarını sertleştirerek, bölgenin adeta bir enkaz yığını haline gelmesine zemin hazırlamıştı. 

Mariupol, Kırım ile Donbas bölgesi arasında bir geçiş noktası olarak dikkat çekiyor

Mariupol, bunun yanı sıra Rusya tarafından yaklaşık 8 sene önce Ukrayna’dan koparılan Kırım ile Moskova tarafından desteklenen ayrılıkçı güçlerin kontrolündeki Doğu Ukrayna şehirleri arasında da bir geçiş noktası olarak dikkat çekiyor. Şehrin Rus hâkimiyetine geçmesiyle, ilhak edilen Kırım ve işgal altındaki Donbas bölgesi arasında bulunan koridor da Rusya açısında daha güvenli hale getirilmiş olacak. 

Rus güçlerinin Odessa’ya ilerleyişi hızlanabilir

Rusya, Odessa’yı da ele geçirmek için de yeni stratejiler üretmeye devam ediyor. Moskova yönetiminin Ukrayna ile Karadeniz arasındaki bağlantıyı tam anlamıyla kesmek için bu şehrin işgaline ayrı bir önem verdiği biliniyor. Askeri uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmede, Mariupol’un ele geçirilmesi ile birlikte Rus güçlerinin Odessa üzerine harekete geçmesinin hız kazanabileceği belirtiliyor. 

Lviv’e füze saldırıları devam ediyor

Rus ordusunun Lviv’de de sert saldırıları devam ediyor. Şehirdeki son durum ile ilgili bilgileri aktaran Bölge Valisi, Belarus sınırları içinden havalanan bir Rus uçağının kentte füze saldırılarında bulunduğunu açıkladı. Ukrayna’ya ait hava savunma araçları vasıtasıyla dört adet seyir füzesinin düşürüldüğünü vurgulayan Vali, çatışmaların sürdüğünü de belirtti. 

Rus ordusu, Mikolayiv’deki tüm askeri noktaları vurdu

Çatışmaların devam ettiği bir diğer bölge olan Mikolayiv ile ilgili Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bölgedeki tüm askeri noktaların imha edildiği açıklandı. Şehir içinde bulunan ve askeri araçların onarıldığı bir tesis de patlatıldı. Harkov bölgesinde ise yerleşim alanları füzelerle vurulmaya devam ediyor. Rus ordusu tarafından gerçekleştirilen saldırılarda şuana kadar çok sayıda ölü ve yaralının olduğu bildirildi. 

Çernihiv’in büyük çoğunluğu saldırılar sonucu yok oldu

Çernihiv’in büyük çoğunluğunun, gerçekleştirilen çatışmalar sonucunda yok olduğunu vurgulayan Çernihiv Belediye Başkanı Vladyslav Atroshenko, bölgede adeta insani dramın yaşandığını dile getirdi. Öte yandan savaş sonrası şehirlerin yeniden kurulması ve binaların yükselmesi için adımlar da atılıyor. Konuyla ilgili uzmanlar ve mimarla bir araya gelen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yapılabilecek çalışmalar hakkında istişarelerde bulunarak bilgiler aldı. Gerçekleştirilen görüşmede Kiev başta olmak üzere ülke genelinde ne gibi restorasyon faaliyetlerinin yürütebileceği konusunda plan ve projeler değerlendirildi. 

Kiev 2 günde 3 defa vuruldu

Öte yandan Rusya ülkenin başkenti Kiev'i de hedef almayı sürdürüyor. Ülkenin başkentindeki birçok hedef iki günde 3 defa füzelerle vuruldu. Yapılan son saldırının hedefindeyse tank tamir fabrikası vardı. Fabrika saatlerce yandı ve kullanılamaz hale geldi. Ukraynalı yetkililerin paylaşımlarına göre saldırıda 1 kişi yaşamını yitirdi, birçok kişi ise yaralandı.

Çatışmalarda 21 gazeteci hayatını kaybetti

Öte yandan Ukrayna Parlamentosu’na bağlı İfade Özgürlüğü Komitesi'nin resmi sayılarına göre, Ukrayna’daki çatışmalarda bu zamana kadar yaşamını yitirmiş basın mensuplarının da listesi kamuoyu ile paylaşıldı. Paylaşılan verilere göre, bugüne kadar 21 gazetecinin hayatını kaybettiği, bunlar arasında yabancı isimlerin de bulunduğu belirtildi. 

Yorumlar (0)