Rusya hedefini belirledi: Kilit bölge için kritik mücadele

Rus ordusu, Ukrayna’daki yeni hedefi olan Severodonetsk-Bakhmut yolu için harekete geçti. Ordu, kritik öneme sahip olan bu yolu ele geçirmek için adeta zamanla mücadele etmeye başladı. Öte yandan Ukrayna’dan ise şoke eden bir iddia geldi. 

DÜNYA 26.05.2022, 12:43 26.05.2022, 13:16
Rusya hedefini belirledi: Kilit bölge için kritik mücadele

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle 24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Ukrayna baskınının dozu, savaşı kaybettiğini düşünen Rusya ordusu tarafından son dönemlerde artırıldı. Kiev çevresinden uzaklaşarak ülkenin doğu kesimine doğru harekete geçen Rus askerleri, haftalardır Donbas’ı alabilmek için mücadelesini sürdürüyor. Öte yandan iki ülke için de değerli bir bölge olan Severodonetsk-Bakhmut yoluna yoğunlaşan Rus tarafı mücadelesini sürdürürken Ukrayna ordusu, Batı’dan aldığı destekle çetin savunmalara imza atıyor. Rus güçleri, Bakhmut yolunu kontrol altına alabilmek için kentin tamamını kuşatmış durumda. Yolun kontrol altına alınması halinde, doğuda önemli bir şehir ele geçirilmiş olacak. 



Ukrayna, hayatının mücadelesini veriyor

Luhansk’tan sorumlu olan Ukraynalı ordu komutanı Serhiy Haidai, Rusların ve Ukrayna’nın mücadelesi hakkında şu sözleri sarf ediyor: “Şehri ele geçiremiyorlar. Askerlerimizi şehirden dışarı çıkmaya zorluyorlar. Şehirden dışarıya bir adım atsak, burayı yok edecekler. Severodonetsk 24 saat boyunca bombardıman altında tutuluyor. Rus askerleri artık havan topu kullanacak kadar yakınımıza geldi. Salı günkü Rus bombardımanında 6 Ukraynalı öldü.”



Rusya, Luhansk’ın denetimine sahip olabilir

Rusya, Severodonetsk’e komşu olan Lysychansk’ı ele geçirdiği takdirde Luhansk bölgesinin tamamında hakimiyetini sağlamış olacak. Bölgeye gönüllü olarak giden ve sivillerin tahliyesine yardımcı olan ABD’li doktor Dallas Anthony Case ise yaşananlar hakkında şunları ifade ediyor: “Rus güçleri sivil bölgeleri mütemadiyen bombardıman altında tutuyor. Gönüllü olarak kapı kapı dolaşan gönüllü bir kadın iki gün önce vuruldu. Bacağının yarısını kaybetti. Biz ona yardıma gidene kadar çok fazla kan kaybetmişti. Kalp masajıyla hayata dönmedi.” 



Rusya, aylarca sürecek savaşa hazır

Ukrayna tarafında bunlar yaşanırken Rusya tarafında da Vladimir Putin, hastanelerde yaralıları ziyaret ediyor. Rus basını, bu ziyaretlerde çektikleri kısa videoları kamuoyu ile paylaşıyor. Videolardan birinde Putin’in yaralı bir askere “Baban seninle gurur duyacak.” dediği net şekilde seçiliyor. Putin’in savaşı ziyaretlerinin yanı sıra Rusya’nın önde gelen isimleri ve bazı oligarklar da uzun bir mücadele dönemine hazır olduklarını dile getiriyor. Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patrushev, “Rusya’nın takvim konusunda sıkıntısı yok.” Şeklinde konuşurken Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da saldırıların yavaşladığını kabul ediyor. 



Ukrayna, Rus ihracatının bitirilmesini istiyor

Ukrayna tarafında ise Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, ülkenin doğusundaki koşulların herkes için çok zor olduğunu ve Batı’nın da kendileriyle birlikte Rusya’ya karşı hareket etmeleri gerektiğini dile getiriyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus ihracatının bitirilmesi konusunda çağrısını yineliyor. Şafak saatlerinde güney şehri Zaporizhzhia’ya füze saldırısı gerçekleştiren Rusya ise yine onlarca ev ve iş yerini yıkarak sivillere zarar verdi. Rusya, uzun vadeli planlar yaparak Ukrayna’nın doğusu ile güneyine de uzanan kısma sahip olmak istiyor. Öte yandan Putin, Rusların güneyde hakimiyeti ele geçirdiği bölgelerdeki insanların kısa yoldan Rus vatandaşlığı alabilmeleri yönünde kararnameyi imzaladı. Bu kararname ilk olarak Luhansk ve Donetsk için imzalanmıştı. Rus askerleri 2014 senesinde bu iki bölgeyi işgal etmesinin ardından buralarda yaşayan 800 bin kişiye Rusya pasaportu verilmişti.

Yorumlar (0)