Rusya hamle yapmıştı: Avrupa’da gaz fiyatlarına keskin artış

Gaz gönderimini süresiz bir şekilde Rusya'nın durdurmasının sonrasında adımının Avrupa kıtasındaki fiyatlar da yükseliş yaşandı. Uluslararası basın da Avrupa'da resesyon riskine vurgu yapıldı.

DÜNYA 05.09.2022, 13:38
Rusya hamle yapmıştı: Avrupa’da gaz fiyatlarına keskin artış

Avrupa’ya gaz akışını bir süre söylemeden kesen Rusya bu adımı ile gaz sıkıntısı bir defa daha gün yüzüne çıkardı. Kıtada mevcut durumda artan enerji fiyatları, bu işlemin sonrasında bir defa daha yükseldi.

Süresiz olarak duyurmuştu

Geçtiğimiz günlerde Rusya'nın enerji firması olan Gazprom'un Kuzey Akım 1 üstünden Avrupa'ya yollanan gaz tedarikini süre belirtmeden durduracağını açıklamasının sonrasında Avrupa'da gaz fiyatları yüzde 30 oranında yükseldi.

Piyasaların açılış yaptığında gösterge gaz fiyatı, megavat saatliğine 272 euroyu gördü.

Silah yerine “gaz” kullanılıyor

Avrupa, Rusya'nın, Ukrayna'ya karşı kalkıştığı işgal girişim sonrasında Batı ülkelerinin Moskova yönetimine uyguladığı yaptırımlara karşılık olarak enerji kaynaklarını "silah" niteliğinde kullanmakla suçluyor.

Gaz fiyatları konusunda tavan fiyat ve enerji piyasası katılımları adına acil kredi limitlerini görüşmek için Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin enerji bakanları, 9 Eylül tarihinde bir araya gelecek.

Almanya tam kesintiye hazırlanıyor

Geçtiğimiz pazar günü açıklamada bulunan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya'nın gaz ithalatında tam bir durdurmaya hazırlandığını dile getirmişti.

Haftanın ilk günün de gaz fiyatlarında meydana gelen çarpıcı yükseliş, Avrupa gündeminde zirveye oturdu.

“Gaz fiyatları patladı”

Almanya’ya ait yerel gazetelerden bir tanesinde, "Putin'in ihracatı dondurması ardından maliyet sarsıntısı yüzde 30 yükseldi! Gaz fiyatı arttı." denildi.

Haberde, "Oranlar rekor düzeylere geri geliyor. Bu, Alman vatandaşların doğalgaz faturasında kötü bir haber olarak görülecek." ifadeleri kullanıldı.

“Avrupa resesyona itiliyor”

ABD merkezli bir haber kanalında ise Moskova idaresinin Avrupa'ya gaz talebini kesmesinin ardından kıtada gaz fiyatlarının yükselişe geçtiği dile getirildi.

Haberde, "Rusya tarafından Avrupa'ya ulaşan en büyük boru hattını net bir süre vermeden durdurmasının sonrasında, doğalgaz fiyatları arttı. Ülkeleri ve büyük ekonomileri resesyona sokabilecek bir tehlikeye sokuldu." ifadesinde bulunuldu.

Yorumlar (0)