Rusya, Finlandiya’ya elektrik ihracatını durduruyor

Rusya, bir süredir NATO üyeliği için çalışmalar yürüten Finlandiya’ya karşı yeni bir misillemede bulundu. 

DÜNYA 14.05.2022, 10:37 15.05.2022, 09:32
Rusya, Finlandiya’ya elektrik ihracatını durduruyor

Rusya’nın önde gelen elektrik üretim ve dağıtım şirketi Inter RAO, bundan sonraki süreçte Finlandiya’ya hiçbir şekilde elektrik temin edilmeyeceğini duyurdu. Finlandiya’nın yaklaşık 1 haftadır ödeme yapmadığını dile getiren Rus şirket, bunu gerekçe göstererek ülkeye temin edilen elektriği kesti. Inter RAO, Finlandiya ile imzalanan anlaşmanın bundan sonraki süreçte süresiz olarak askıya alındığını duyurdu. 

Finlandiya tüketilen elektriğin yüzde 10’u Rusya’dan temin ediliyordu

Konuyla ilgili bir açıklama da, Inter RAO’nun Finlandiya’daki ortağı RAO Nordic Oy’dan geldi. Şirketten yapılan açıklamada, Finlandiya’nın uzun bir süredir Rus elektriği satın aldığını hatırlattı. Yapılan açıklamada, Finlandiya’da tüketilen toplam elektriğin yüzde 10’unun Rusya’dan temin edildiği vurgulandı. 

“Şirketimiz ilk kez böyle bir problemle karşı karşıya kalıyor”

Finlandiya hükümetinin 6 Mayıs tarihinden bu yana elektrik ödemelerini gerçekleştirmediğini duyuran RAO Nordic Oy, “20 yıldır ticari faaliyetlerine devam eden şirketimiz ilk kez böyle bir problemle karşı karşıya kalıyor” ifadelerine yer verdi. Şirketten yapılan yazılı açıklamada, Finlandiya’nın bu tutumu sonrası Rusya’dan gelen elektriğin kesildiği belirtilerek, “Bugün itibariyle Rusya’dan sağlanan elektrik temini durdurulmuştur. Ülkeler arasındaki ticari anlaşmaların yeniden rayına oturmasına ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesini arzuluyoruz” denildi. 

“Bundan sonraki süreçte İsveç ile işbirliğine gitme kararı aldık”

Finlandiya’nın elektrik dağıtım şirketi Fingrid de yaşanan durum üzerine bir açıklama paylaşarak, bundan sonra elektrik teminini Rusya’dan değil, İsveç’ten sağlayacaklarını duyurdu. Fingrid’den yapılan açıklamada, “Ülkemizde hiçbir şekilde elektrik problemi bulunmamaktadır. Bundan sonraki süreçte İsveç ile işbirliğine gitme kararı aldık. Vatandaşlarımız hiçbir şekilde mağdur edilmeyecek. Bunun bilgisini saygıyla paylaşırız” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar (0)