Rusya, Esed'in katillerini Hafter'e gönderdi!

Suriye ve Libya'da diyalogcu görüntüsüyle Türkiye karşıtı güçlere büyük destek sağlayan Rusya, Beşşar Esed'in kiralık katilleri Şebbihaları Hafter'in emrine gönderdi.

DÜNYA 19.09.2020, 14:07
Rusya, Esed'in katillerini Hafter'e gönderdi!

Rusya, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci Halife Hafter'in saflarını güçlendirmek için Suriye'den paralı savaşçılar göndermeyi sürdürüyor.

Rusya, Kamışlı ilçesinde bulunan ve Baas rejimi tarafından kurulan vahşi Şebbihalardan 400'ünü, 1500-2000 dolar tutarında para karşılığında Hafter saflarında Libya ordusuna karşı savaşmaları için Libya'ya gönderdi.

Geçtiğimiz gün Kamışlı havaalanından Lazkiye vilayetindeki Rusların Hımeymim üssüne inen katil Şebbihalar, Libya'da Hafter milislerine dâhil oldu.

Savaş suçlusu Şebbihaların Libya'ya intikalini, Baas rejiminin bölgedeki yöneticilerinden biri olan Salim El-Hellüş sağladı.

Rusya, Ağustos ayında da Suriye'nin kuzeydoğusunda Türkiye ile sınırı olan Kamışlı ilinde Beşşar Esed rejiminin kontrolündeki bölgelerde yaşları 20-45 olan 1000 kişiyle Hafter için savaşmaları üzerinde anlaşmıştı. Bu 1000 kişinin de kısa sürede Libya'ya intikal ettirilmesi öngörülüyor.

Rusya'nın, Suriye'den Libya'ya (Hafter) şimdiye kadar 5 bini aşkın paralı savaşçı gönderdiği biliniyor.

Hafter saflarında ayrıca Rus Wagner ve Kalkan şirketleri aracılığıyla paralı askerler, Sudan'dan getirilen "Cancavid" paralı milisleri ve Çadlı paralı silahlı isyancılar gibi çok sayıda paralı yabancı savaşçı bulunuyor.

Şebbihalar kimler?

Yerel milis gücü olarak 2011 yılında başlayan protesto gösterilerini bastırmak için Esed rejimi tarafından kurulan Şebbihalar, "Ulusal Savunma Güçleri" olarak isimlendiriliyor ve İran'dan da destek alıyor.

Esed rejimi, bu yılın Temmuz ayında yapılan 3'üncü "halksız" seçimlerde, katil Şebbihaları meclise almıştı.

BM (Birleşmiş Milletler) raporuna göre Şebbihaların sivillere yönelik tutuklama, alıkoyma, işkence, yargısız infaz ve toplu katliam gibi onlarca savaş suçuna karışmıştı.

Yorumlar (0)