Rusya duyurdu: Resmen ayrıldılar

Rusya Dışişleri Bakanlığı, AKPM'den (Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi) ayrıldıklarını ve bahse konu bildirimin AKPM Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric’e gönderildiğini açıkladı.

DÜNYA 16.03.2022, 00:44 17.03.2022, 08:49
Rusya duyurdu: Resmen ayrıldılar

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının akabinde AB'nin (Avrupa Birliği), kendilerine yönelik aldığı yaptırım kararları ve tedbirlere karşılık olarak Rusya, AKPM üyeliğinden ayrıldığını açıkladı. 

"Ayrımcılığa maruz kaldık"

Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet adresi üzerinden gerçekleştirilen yazılı açıklamada, “AB ve NATO'ya mensup devletler, AKPM'deki çoğunluklarını kötü yönde kullanarak bu konseyi devamlı olarak Rus karşıtı bir siyaset aracına çeviriyor. Geçtiğimiz 25 Şubat tarihinde Rusya'nın, AKPM'nin yasal organlarındaki temsil hakkını askıya almak için ayrımcılık içeren bir karara imza attılar. Bu koşullar altında AKPM çatısı altında durmayacağız. Komisyondan çekildiğimize dair bildirimde bulunduk." denildi.

Öte yandan, ayrımcı kararlar alınması sebebiyle Rusya'nın aldığı karardan AKPM'nin sorumlu olduğuna işaret edildi.

Temsil hakları askıya alınmıştı

Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal tarafından AKPM Meclisi'nde gerçekleştirilen konuşmada, Rusya'nın konseyden ivedilikle çıkarılması istenmişti.

AKPM Başkanı Tiny Kox ise modern zamanlarda ilk defa bir üye ülkenin dışlanıp dışlanmayacağına yönelik inceleme yapılacağını kaydetmişti. 

Diğer yandan, Rusya, 28 Şubat 1996 tarihinde AKPM'nin 39. üye ülkesi olurken, geçtiğimiz 25 Şubat tarihinde AKPM'deki temsil hakları askıya alınmıştı. 


(Ukrayna Başbakanı)

Yorumlar (0)