Rusya duyurdu: Mariupol'de koridor açılacak!

Mariupol'deki sivillerin tahliyesi için insani koridor açılacağını duyuran Rusya Savunma Bakanlığı, "3 gün boyunca belli saatlerde çatışmalar duracak." açıklamasını yaptı. İşte insani koridora dair detaylar...

DÜNYA 04.05.2022, 22:48 Hakan Öksüz
Rusya duyurdu: Mariupol'de koridor açılacak!

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş tüm şiddetiyle devam ederken, çatışma bölgesinde mahsur kalmış sivillerin tahliyesi konusu sık sık gündeme geliyor. Mariupol’deki Azovstal Metalürji Fabrikası’nda bulunan sivillerin bölgeden tahliye edilmesi için koridor açılacağını bildiren Rusya Savunma Bakanlığı, "3 gün boyunca belli saatlerde çatışmalar duracak." açıklamasında bulundu.

5, 6 ve 7 Mayıs tarihlerinde uygulanacak

İnsani ilkelere sonuna kadar bağlı olduklarını bildiren Rusya Savunma Bakanlığı, "5, 6 ve 7 Mayıs tarihlerinde Moskova saati ile 08.00’den 18.00’e kadar tahliye koridoru açılacak. Fabrikada bulunan işçiler, kadınlar ve çocuklar savaş bölgesinden çıkarılacak." ifadelerini kullandı. 

Rus askerleri güvenli mesafeye çekilecek

Ukrayna yönetiminin de söz konusu insani koridor planını onayladığı kaydedildi. Rus güçlerinin tek taraflı olarak savaşı durduracağına değinen Bakanlık, "Askerler, güvenli mesafeye çekilecek. Tahliyesi gerçekleştirilecek sivillerden isteyenler Ukrayna topraklarına isteyenler de Rusya topraklarına gidebilecek." açıklamasını yaptı.

Ukrayna'nın Sivillerin Mariupol’den tahliyesi için ateşkes yapıldığını hatırlatan Rusya, bu ateşkesin Ukrayna tarafından bozulması üzerine saldırıya geçtiklerini bildirmişti.

Çekya Başbakanı: 2-3 yıla ihtiyacımız var!

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) tarafından Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımlar genişletiliyor. 

Rusya'dan petrol alımının durdurulmasını desteklediklerini kaydeden Çekya Başbakanı Petr Fiala, "Biz de bu kararları destekliyoruz. Ancak Rusya yerine başka bir yerden petrol alabilmemiz için en az 2-3 yıla ihtiyacımız var. Alacağımız yaptırım kararı, kendi vatandaşlarımızı zor duruma sokmamalı. Avrupa ülkeleri bize destek verirse ve geçiş dönemi sağlarsa biz de yaptırımlara katılırız." dedi.

Yorumlar (0)