Rusya Dışişleri Bakanı: Savaş başlatmaya çalışanlar, Ukrayna'yı yok edecek

Lavrov, Ukrayna'nın Donbas bölgesinde yeni bir savaşı körükleme yönündeki girişimlerin ülkeyi yok edeceğini dile getirdi.

DÜNYA 02.04.2021, 01:34 02.04.2021, 11:48
Rusya Dışişleri Bakanı: Savaş başlatmaya çalışanlar, Ukrayna'yı yok edecek

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, basın mensuplarına verdiği röportajda, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Ukrayna'daki Donbas krizi hakkında da konuşan Lavrov, "Askerlerin hemen hepsi, sıcak bir çatışma ortamının başlatılması yönünde gerçekleştirilen herhangi bir eylemin ne kadar zararlı olduğunun farkındadır. ABD başta olmak kaydıyla Batılı ülkelerin kışkırtacağı siyasetçilerin, askerleri kışkırtmayacağını umut ediyorum." dedi.

"Ukrayna'yı yok edecekler"

Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bahse konu krize ilişkin açıklamalarından örnekler vererek, "Donbas'ta yeni bir savaşın fitilini ateşlemeye çalışanlar, Ukrayna'yı yok edecek. Bunu Başkan Putin kısa bir süre evvel söyledi ve bu halihazırda geçerlidir." sözlerini sarf etti.

"Başkan'ın teklifi henüz yanıt bulmadı"

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Putin'i 'katil' olarak adlandırdığını ve ABD seçimlerine müdahil olduğu gerekçesiyle 'bedel ödeyecek' şeklinde daha evvel bir açıklama gerçekleştirdiğini hatırlatan Lavrov, "Biden'ın konuşmaları, çirkin ve eşi benzeri görülmemiş bir söylemdir." şeklinde konuştu.

Lavrov, "Biden iktidara gelir gelmez ülkemize yönelik yaptırım uygulamaya, baskı kurmaya ve sert söylemlerde bulunmaya başladı. Bu senelerdir sürüyor." dedi.

Putin'in Biden'a nazik ve diplomatik bir şekilde cevap verdiğini ve canlı yayında görüşme teklifinde bulunduğunu hatırlatan Lavrov, "Ne yazık ki canlı yayında konuşma teklifimize henüz yanıt gelmedi." sözlerin sarf etti.

"Avrupa Birliği'ne cevap vereceğiz"

Rusya ile AB arasındaki ilişkiler hakkında da konuşan Lavrov, AB ile ilişkileri canlandırmak için hazır durumda olduklarını ve AB'ye tedarik ettikleri enerji kaynaklarını siyasi baskı malzemesi olarak kullanmayacaklarını kaydetti.

AB'yi bölme amacında olmadıklarını dile getiren Lavrov, "AB’nin bağımsız ve güçlü olması taraftarıyız." dedi.

Lavrov, AB'nin art niyetli eylemlerine yanıt vereceklerine işaret etti. 

AB Liderler Zirvesi'nin geçtiğimiz hafta gerçekleştirildiğini hatırlatan Lavrov, AB'nin ABD'ye bağlılık hususunda yemin ettiğini söyledi.

"Batı bize düşman"

AB ve ABD'nin Orta Asya'daki politikalarını değerlendiren Lavrov, şu ifadeleri kullandı:

"AB ve ABD'nin Orta Asya ile ekonomik ilişkilerinin hacmi, bizim kurduğumuz bağ ile kıyas kabul etmez. Fakat Batı'nın amacı, stratejik ortaklarımız ve müttefiklerimizle olan ilişkileri mümkün mertebe zayıflatmaktır. Bu açık ve net bir amaçtır."

Yorumlar (0)