Rusya'dan Türkiye'ye tahıl anlaşması teşekkürü!

İstanbul'da yapılan tahıl zirvesinden çıkan sonuçla ilgili açıklamada bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Rusya ve Ukrayna tahıl ürünleri, küresel pazarın istikrarı için önemli. Anlaşmanın gerçekleşmesi adına yoğun çaba gösteren Türkiye'ye teşekkür ediyoruz." dedi.

DÜNYA 22.07.2022, 22:47 23.07.2022, 14:15 Hakan Öksüz
Rusya'dan Türkiye'ye tahıl anlaşması teşekkürü!

Ukrayna tahılının dünya pazarına ihraç edilebilmesi için koridor açılması kararlaştırılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in başkanlığında İstanbul'da tahıl koridoru ile ilgili zirve yapıldı. Rusya ve Ukrayna'dan gelen heyetlerin de yer aldığı zirvede anlaşma sağlandı, imzalar atıldı.

"Anlaşmaya sadık kalacağız"

Savaş nedeniyle Ukrayna'dan çıkarılamayan tonlarca tahılın dünya pazarına ihraç edileceğini kaydeden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ettiklerini söyledi. ABD ile birlikte Batılı ülkelerin bu sürece zarar vermeye çalıştığını belirten Lavrov, "İstanbul'da imzalanan anlaşmanın getirdiği yükümlülüklere sadık kalacağız. ABD ve diğer Rusya düşmanları, jeopolitik çıkarları için bu sürece engel olmaya çalışıyordu. Bundan vazgeçmeleri mutluluk verici." dedi.

"İhracat kesintisiz şekilde işlemeli"

Anlaşmanın gerçekleşmesi için yoğun çaba gösterdiklerini söyleyen Lavrov, "Bölgede bulunan gelişmekte olan ülkeler, bu anlaşmadan büyük fayda görecektir. Birleşmiş Milletler ve Batılı ülkelerin yapıcı yaklaşımı, bu anlaşmanın sürdürülmesi için hayati önem taşıyor. Hem Rusya hem de Ukrayna tahıl ürünleri, küresel pazarın istikrarı için önemli. Dolayısıyla ihracat kesintisiz şekilde işlemeli. Açlıkla yüz yüze kalan az gelişmiş ülkeler, bu tahıl anlaşmasından yüksek oranda yarar görecektir. Anlaşmanın gerçekleşmesi adına yoğun çaba gösteren Türkiye'ye teşekkür ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)