Rusya'dan sert tepki: Savaşı uzatacak

Vladimir Putin, ABD’nin Ukrayna’ya Patriot hava savunma sistemini 'boşu boşuna' sevk edeceğini kaydederek, “Bu, yalnızca çatışmanın uzamasına yol açacak.” dedi.

DÜNYA 22.12.2022, 22:52
Rusya'dan sert tepki: Savaşı uzatacak

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kremlin Sarayı’nda, Rus basın mensuplarının gündeme dair sorularını cevapladı.



"Ukrayna'ya ödeme yapıyoruz"

Batılı devletlerin Rus doğal gaz ve petrolüne yönelik olarak tavan fiyat uygulamalarına sert tepki gösteren Rus lider, “Yapmaya çabaladıkları şey sömürgeciliğe dönüş yapmaktır. Çalmaya ve hırsızlığa alışmışlar. Avrupa ekonomilerinin büyük kısmı köle ticareti, Latin Amerika, Asya ve Afrika'nın yağmalanmasıyla yükseldi.” şeklinde konuştu.

Tavan fiyat uygulamasının Rusya ekonomisini etkilemeyeceğinin altını çizen Putin, “Bu, yalnızca fiyatları idari bir biçimde düzenlemeye yönelik bir teşebbüs. Petrolde olduğu gibi doğal gaz alanında da iyi şeylere sebep olmayacaktır." diye konuştu.

Putin, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna üzerinden doğal gaz nakliyatı için Ukrayna’ya ödeme yapmayı sürdürdüğünü belirterek, “Bizim saldırgan olduğumuzu söylüyorlar fakat doğal gaz geçişi için bizden para almayı sürdürüyorlar. Donbas ile ilgili olarak asıl saldırganlar onlar, biz saldırganlığa karşı yanıt veriyoruz. Yine de paralarımızı alıyorlar ve problem etmiyorlar.” dedi. 



ABD'nin Ukrayna'ya Patriot desteği

ABD’nin Ukrayna’ya nakledeceği Patriot hava savunma sistemine dair konuşan Putin, "Eski bir hava savunma sistemi ve bizim S-300 sistemi gibi çalışmıyor. Bu sistemin savunma silahı olduğunu ifade ediyorlar, pekala biz de öyle kabul edelim. O zaman çaresi de bulunur. Sevkiyatı boşuna yapıyorlar. Bu, yalnızca çatışmanın uzamasına yol açacak.” sözlerini sarf etti. 

Putin, Rusya Federasyonu'nun askeri kaynaklarının, Ukrayna’nınkinden çok daha fazla olduğunu vurgulayarak, “Savaşta gün içerisinde kullandığımız top mermilerinin sayısını vermeyeceğim. Çok büyük rakamlar olduğunu söyleyebilirim. Ukrayna’nın askeri kaynakları tükenmek üzere, yakın zamanda kapasitesi kalmayacak. Rusya'nın kapasitesi ise artıyor.” şeklinde konuştu.

Putin, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Batılı devletlerin ve NATO mensubu ülkelerin askeri kaynaklarının tükenmek üzere olmadığı kanaatindeyim fakat buradaki mesele çok başka. Ukrayna’ya sağlanan silahlar Varşova Paktı’nın eski devletlerinden geliyor. Bu silahların büyük kısmı Sovyet menşeli. Bunların tükenmek üzere olduğunu düşünüyoruz.”

Rus lider, ülkesinin modern silahlarını kuvvetlendirmeyi sürdürdüklerini fakat bahse konu silahlarla 'kışkırtıcı' eylemler yapmayı planlamadıklarını ifade etti.



Ukrayna-Rusya müzakereleri

Ukrayna ve Rusya Federasyonu arasındaki müzakereler hakkında da konuşan Putin, müzakerelerden taraf olduklarını vurgulayarak, "Bütün silahlı çatışmalar, eninde sonunda diplomasi yoluyla son buluyor. Müzakerelerden hiçbir zaman vazgeçmedik. Kiev yönetimi, kendi kendine müzakere etmeyi yasakladı.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı, 'Ukrayna’nın müzakerelere gereksinim duyulduğu bilincine sahip olacağı' umudunu aktardı.

Yorumlar (0)