Rusya'dan önemli adım: Doları tamamen siliyorlar

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Uluslararası Ekonomi Forumu’nda yaptığı açıklamada, Rusya Maliye Bakanlığının doların Ulusal Refah Fonu’ndaki payını düşürmeye karar verdiklerini ifade etti.

DÜNYA 04.06.2021, 10:17 05.06.2021, 14:18
Rusya'dan önemli adım: Doları tamamen siliyorlar

Rusya ticarette dolar kullanımına son vermek için harekete geçti.

Doların yerine Euro

Maliye Bakanı Siluanov, St. Petersburg’da gerçekleştirilen Uluslararası Ekonomi Forumu’na katıldı. Forumda önemli açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Siluanov, Rusya Merkez Bankası gibi Rusya Maliye Bakanlığı’nın da doların Ulusal Refah Fonu’ndaki payını düşürmeye karar verdiklerini açıkladı.

Ulusal Refah Fonu’nda doların payının yüzde 35, buna karşılık avronun da aynı seviyede olduğuna dikkat çeken Siluanov, “Dolar varlıklarını tamamen sonlandıracağız. Dolar yerine altın, avro ve yuanın payı artacak. Bu şekilde avronun payı yüzde 40’a çıkacak, altının payı ise yüzde 30, yuanın payı yüzde 20’ye yükselecek. Bir ay içerisinde bunu tamamlayacağız” ifadelerini kullandı. 

Şubat ayında Rusya’da alınan kararla, yatırım risklerini çeşitlendirmek amacıyla doların Ulusal Refah Fonu’ndaki payı yüzde 45’ten yüzde 35’e düşürülmüştü.

13 Ocak’ta Rusya Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın rezerv fonu Ulusal Refah Fonu büyüklüğünün, 2020 yılında bir önceki 2019 yılına göre yüzde 46 artışla 183,3 milyar dolara yükseldiği açıklanmıştı.

Maliye Bakan Yardımcısı V. Kolıçev, doların Rus ihracatındaki payının 2013 yılında yüzde 80 seviyesinde seyrettiğini vurgulayarak “Söz konusu bu oran, geçen sene yüzde 50’ye kadar geriledi. Rusya, ihracatında ve ödemelerinde doların payını düşürmeyi sürdürecek” sözlerini kullandı. Kolıçev ayrıca, Rusya’nın rezervlerindeki dolar payının yüzde 20’ye düştüğünü ifade etti.

Yorumlar (0)