Rusya'dan 'nükleer' hamle: Anlaşmayı durdurdular

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Yeni START (Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması) kapsamına giren unsurlarını geçici bir süreliğine denetime kapattığını açıkladı.

DÜNYA 09.08.2022, 01:05
Rusya'dan 'nükleer' hamle: Anlaşmayı durdurdular

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, ABD ve Rusya arasında imzalanan Yeni START Anlaşması'na ilişkin durum değerlendirildi.

ABD'nin silah denetim çalışmalarını kendisi için uygun koşullarda tekrar başlatmaya çalıştığı ve böylelikle Rusya'nın ABD'de denetleme hakkından tamamen mahrum bırakıldığı kaydedilen açıklamada, "Rusya Federasyonu, ABD'ye diplomatik kanallar kullanılarak Yeni START Anlaşması kapsamında olan bütün unsurlarını denetim çalışmalarından geçici bir süreliğine çektiğini bildirdi." denildi.

Açıklamada, bahse konu anlaşma çerçevesindeki denetim çalışmalarının tekrar başlatılmasına ilişkin mevcut problemlerin çözülmesi halinde alınan bu kararın iptal edileceği ifade edildi.

Yeni START Anlaşması nedir?

ABD'nin SSCB (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği) ile 1991 yılında, Rusya ile 1993 yılında imzaladığı START 1 ve START 2'nin devamı niteliğinde olan Yeni START Anlaşması, Moskova ve Washington arasında yürürlükte olan son nükleer anlaşma olarak da biliniyor.

Söz konusu anlaşma, uzun menzilli nükleer füzelere ve silah başlıklarına sınırlama getiriyor. 5 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren 10 senelik anlaşmanın süresi 5 Şubat 2021 tarihinde sona eriyordu. Rusya lideri Putin, anlaşmayı 5 seneliğine uzatma kararını 29 Ocak 2021 tarihinde imzalamıştı. ABD yönetimi de bahse konu anlaşmayı uzatma kararını 5 Şubat 2021 tarihinde bildirmişti.

Yorumlar (0)