Rusya'dan 'Noel' ateşkesi

Vladimir Putin, Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığına, Ukrayna'da yarın (6 Ocak) saat 12.00 itibarıyla 36 saatliğine ateşkes uygulanması yönünde talimat verdi. Rusya'nın ateşkes kararının ardından Vladimir Zelenskiy, "Rusya, Noel'i Donbas'taki ilerlememizi bir süreliğine durdurmak amacıyla kılıf olarak kullanmayı hedefliyor." ifadelerini kullandı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak ise "Rusya işgal altındaki yerleri terk etmeli. İşte o zaman geçici bir ateşkes olur." açıklamasında bulundu.

DÜNYA 05.01.2023, 19:50 06.01.2023, 01:24
Rusya'dan 'Noel' ateşkesi

Kremlin tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin’in, Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığına, Ortodoksların Noel dönemi sebebiyle Ukrayna’da geçici olarak ateşkes talimatı verdiği kaydedildi.

Bahse konu ateşkesin 6 Ocak Cuma günü öğlen 12.00 itibarıyla 36 saat boyunca uygulanacağı bilgisinin verildiği açıklamada, “Çatışmaların sürdüğü yerlerde çok sayıda Ortodoks ikamet ettiği gerçeğine dayanarak insanların Noel döneminde dini ritüellere katılabilmesi amacıyla Kiev tarafına da ateşkes ilan etmelerine yönelik çağrıda bulunuyoruz.” denildi.



Ukrayna'dan yanıt

Rusya'nın kararının ardından konuşan Ukrayna lideri Zelenskiy, "Rusya, Noel'i Donbas'taki ilerlememizi bir süreliğine durdurmak amacıyla kılıf olarak kullanmayı hedefliyor." ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak ise "Rusya işgal altındaki yerleri terk etmeli. İşte o zaman geçici bir ateşkes olur." açıklamasında bulundu. 

Rus Ortodoks Kilisesi'nin lideri Patrik Kirill, bugün (5 Ocak) gerçekleştirdiği açıklamada, 6 ve 7 Ocak tarihlerini kapsayan Ortodoks Noel'i döneminde Ukrayna’da ateşkes sağlanmasına yönelik çağrıda bulunmuştu.

Yorumlar (0)