Rusya'dan "Libya" açıklaması!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Moskova'daki Libya görüşmeleri, Berlin Konferansı için hazırlık" dedi.

DÜNYA 15.01.2020, 10:31 15.01.2020, 10:43
Rusya'dan "Libya" açıklaması!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın başkenti Moskova’da gerçekleştirilen Libya görüşmelerinin Almanya'nın başkenti Berlin'de 19 Ocak'ta yapılacak Libya Konferansı için hazırlık olduğunu açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de gerçekleştirilen "Raisina Dialoğu" konferansında Libya krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Libya görüşmelerinin pazartesi Rusya'nın başkenti Moskova'da yapıldığını hatırlatan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Görüşmelerin bütün sorunları çözeceğini ve son olacağını hiçbir zaman ima etmedik. Moskova'daki Libya görüşmeleri, Berlin Konferansı için hazırlık." ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Berlin'deki konferansa Libya'daki tüm taraflarının çağrılması gerektiğini de ifade etti.

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter’in ateşkes anlaşmasını imzalamak için süre istediğini anımsatan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Bu durumu dramatize etmek istemiyoruz. Bu, daha önce Paris, Palermo, Abu Dabi'da yapılan görüşmelerde de yaşandı." değerlendirmesinde bulundu.

Moskova'daki "Libya krizi" görüşmeleri

Türk ve Rus heyetler ile Libya’daki taraflar arasında pazartesi Rusya'nın başkenti Moskova'da görüşmeler gerçekleştirilmişti.

Türk heyeti, Libya UMH (Ulusal Mutabakat Hükümeti) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ile anlaşma metnini oluşturmuştu.

Rus heyeti ise Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisinin Başkanı Akile Salih’i ikna etmeye çalışmıştı.

Ancak gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter, uzun uğraşlar neticesinde oluşturulan anlaşma metnini imzalamamış ve dün sabah saatlerinde Moskova’dan ayrılmıştı.

Hafter yanlısı ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ise dün akşam saatlerinde, "ateşkesin sona erdiğini" ve "savaşın devam edeceğini" ilan etmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter’in, BM'nin tek meşru gördüğü Fayiz es-Serrac yönetimindeki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ateşkes anlaşmasına olumlu baktığını ancak yerel istişareler için 2 güne ihtiyacı olduğunu dün açıklamıştı.

Yorumlar (0)