Rusya'dan gözdağı! Balistik füzelerini test etti

Rus ordusu, Barents Denizi'nde 'Bulava' ve 'Sineva' isimli kıtalararası balistik füzelerini başarıyla test etti. 

DÜNYA 24.08.2019, 16:19

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus nükleer denizaltıları Yuri Dolgoruki ve Tula'nın, Barents Denizi'nin sularında Sineva ve Bulava isimli kıtalararası balistik füzeleri başarıyla test ettiğini duyurdu. 

Balistik füzelerin, Barents Denizi sularından Arktik kutup bölgesine doğru fırlatıldığı, Arkhangelsk ve Kamçatka'daki hedeflerin füzeler tarafından başarıyla vurulduğu ifade edildi. 

Bakanlık, füze denemelerinin başarılı olduğunu, füzelerin ve denizaltı füze sistemlerine ait teknik özelliklerin doğrulandığını vurguladı. 

8 bin kilometre menzile sahip

Ateşlenen R-30 Bulava füzelerinin, 'Project 955' denizaltıları için özel olarak geliştirilmiş, katı yakıtlı yeni nesil bir balistik füze türü olduğu biliniyor. 

Bulava füzelerinin her biri 150 kilometrelik 10 savaş başlığı taşıyor ve 8 bin kilometre menzile sahip. Bu füzeler, 2045 yılına kadar Rusya'nın stratejik nükleer kuvvetlerinin temelini oluşturacak. 

Ne olmuştu? 

ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çıkar çıkmaz tesir menzili 500 kilometreyi aşan füze denemesinde bulunmasına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den sert yanıt gelmişti.

Putin, ABD'nin füze denemesine yanıt verilmesi için Rusya ordusuna talimat vermişti.

Kremlin tarafından yapılan açıklamada, Putin'in orduya ABD'nin füze denemesine yanıt verecek önlemleri almaları, bakanlıklara da yeni Amerikan füzesinin oluşturacağı tehditleri analiz etmeleri yönünde talimat gönderdiği kaydedilmişti. 

Füze, INF Anlaşması kapsamında yasaktı

ABD tarafından denenen füzenin, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ile 8 Aralık 1987 tarihinde imzaladığı ve yakın zamanda çekildiği Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması kapsamında yasak olduğu ortaya çıkmıştı.

INF Anlaşması, ABD ile Rusya'nın menzili 500 ila 5 bin 500 kilometre arasında olan karada konuşlu nükleer ve konvansiyonel füzeleri geliştirmesini ve kullanmasını yasaklamıştı.

Anlaşma ne zaman sona erdi?

Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu ay başında Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın (INF) resmen sona erdiğini duyurmuştu.

Amerika Birleşik Devletleri de daha önce Rusya'nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı ihlal ettiğini iddia ederek anlaşmadan tek taraflı çekildiğini ilan etmişti.

Yorumlar (0)