Rusya'dan ayçiçeği yağı kararı

Rusya Tarım Bakanlığı, iç piyasadaki istikrarı korumak amacıyla 15 Nisan tarihi itibarıyla ayçiçeği yağı ihracatına geçici bir süreliğine kota uygulanacağını bildirdi.

DÜNYA 01.04.2022, 01:30 01.04.2022, 18:02
Rusya'dan ayçiçeği yağı kararı

Rusya Tarım Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklama doğrultusunda, ayçiçeği çekirdeği ve ayçiçeği yağına yönelik global talebin arttığına vurgu yapıldı.

Bu sebeple, Rusya ürünlerine yönelik de talebin bir hayli arttığı bilgisinin aktarıldığı açıklamada, "İç piyasadaki istikrarı korumak adına 15 Nisan tarihi itibarıyla 31 Ağustos tarihine değin ayçiçeği yağı ihracatına geçici bir süreliğine kota getirilmiştir. Söz konusu kota miktarı ise 1,5 milyon ton olacak şekilde belirlenmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Bahse konu açıklamada, 1 Nisan Cuma günü itibarıyla da kanola ve ayçiçeği çekirdeği ihracatının geçici bir süreliğine tamamen yasaklandığı kaydedildi.

Ayçiçeği yağı sorunu

Dünyada en fazla ayçiçeği yağı ihraç eden iki ülke olan Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş nedeniyle ayçiçeği yağının tedarikinde çeşitli aksamalar meydana gelmiş ve fiyatlar artmıştı. 200 TL'yi aşıp 300 TL'ye dek yaklaşan 5 litre ayçiçeği yağının fiyatları, Rusların Azak Denizi'ni açması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bakan Nebati'den gelen açıklamaların akabinde düşüşe geçmiş, 6 bin ton ayçiçeği yağını taşıyan gemiler Mersin Limanı'na ulaşmıştı.

Yorumlar (0)