Rusya'dan ateşkes kararı

Rusya Savunma Bakanlığı, 31 Mart Perşembe günü Moskova saati ile 10.00 itibarıyla sadece insani amaçlar doğrultusunda ateşkes ilan edildiğini açıklayarak, yabancı vatandaşların ve sivillerin Mariupol'den Zaporijya'ya geçiş yapması için ek bir insani koridor oluşturulacağını duyurdu.

DÜNYA 30.03.2022, 23:39 31.03.2022, 14:54
Rusya'dan ateşkes kararı

Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi'nin başındaki isim olan Mihail Mizintsev, sivillere yönelik tahliyeler ile ilgili yaptığı açıklamada, 31 Mart'ta Mariupol’den Zaporijya’ya ek bir insani koridor oluşturulacağını belirtti. 

"Sessizlik rejimi ilan ettik"

Haftalardır abluka altında olan Mariupol’den gerçekleştirilecek olan tahliyelere ilişkin olarak konuşan Mizintsev, “31 Mart Perşembe günü saat 10.00 itibarıyla sadece insani amaçlar doğrultusunda ‘sessizlik rejimi’ ilan ettik ve yabancı vatandaşlar ile sivillerin tahliyesi için ek bir insani koridor oluşturduk. Bahse konu insani operasyonun başarıyla uygulanması adına uluslararası kuruluşların temsilcilerinin direkt olarak katılması tavsiye edilmektedir. Öte yandan, an itibarıyla Berdyansk'tan Mariupol'a doğru giden yolun bir kısmının sistematik bir şekilde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nce havadan, milliyetçi taburlar tarafından karadan saldırıya maruz bırakıldığını ifade etmek istiyoruz.” dedi.

"Sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyorlar"

Ukrayna tarafının insani koridorlara yönelik tüm şartları yerine getirmesine yönelik çağrıda bulunan Mizintsev, “Rusya ile BM ve Kızılhaç temsilcilerini yazılı olarak bilgilendirin." dedi. 

Ukrayna tarafının sivil tahliyeleri engellediğini öne süren Mizintsev, “Ukraynalılar, Mariupol, Sumi, Çernihiv, Harkov, başkent Kiev ve diğer şehirlerde 4,5 milyonu aşkın kişi sivili ve 19 ülkeden toplam 6 bin 776 sivili ‘canlı kalkan’ olarak rehin tutuyor." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)