Rusya'dan ABD'ye 'İdlib' eleştirisi

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD ve müttefiklerinin İdlib'de atmosferi kötüleştirme girişiminde bulunmasının endişe yarattığını bildirdi.

DÜNYA 17.07.2019, 17:10
Rusya'dan ABD'ye 'İdlib' eleştirisi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fildişi Sahili Dışişleri Bakanı Marsel Amon Tano ile görüşmesinin ardından gerçekleştirilen ortak basın toplantısında, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Suriye konusunda Rusya'ya yönelik suçlayıcı açıklamalarına yanıt verdi. 

Lavrov, Washington'ın, 'Suriyelilerin evlerini terk etmeyi sürdürdüğü' şeklinde aslı olmayan konularla meşgul olmaması önerisinde bulundu.

ABD'nin Fırat'ın doğusunda yarı devlet kurma girişimi sonucunda Kürtler ve Araplar arasındaki sorunun büyüdüğüne dikkat çeken Lavrov, Kürt meselesinde ABD'nin sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini ifade etti. 

"İdlib'de ABD'nin pozisyonu endişe yaratıyor"

Bakan Lavrov, İdlib'de olup bitenler konusunda ABD ve yakın müttefiklerinin pozisyonunun endişeye yol açtığını belirterek, "ABD ve müttefiklerinin İdlib'de atmosferi kötüleştirme girişiminde bulunması ve İdlib'de terör tehdidinin ortadan kaldırılmasına yönelik Türkiye ile Rusya arasında imzalanan memorandumun yerine getirilmemesini istemesi endişe doğuruyor." dedi. 

Eski ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin 'Suriye'de Nusra'ya dokunmama' politikasının aynısını İdlib'de gözlemlediklerini ifade eden Lavrov, "İdlib'de ABD politikasının, Nusra Cephesi'ni koruma, onu fiilen terörist yapıdan siyasal uzlaşma sürecine taşıma ve bu sürecin katılımcılarından biri olması arzusunu yansıttığına inanmak için nedenlerimiz var." değerlendirmesini yaptı. 

Lavrov, ABD'li mevkidaşlarının bölgedeki jeopolitik mühendisliğinin doğru sonuçlar vermesini umduğunu bildirdi. 

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, bir televizyon kanalına verdiği röportajda, Rusya'nın İran ile Suriye’de yakın çalıştığını anımsatarak, insanların evlerini bu yüzden terk etmek zorunda kaldığını ileri sürmüştü. 

Yorumlar (0)