Rusya'dan ABD'ye: Gelin takas edelim!

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Amerika'da tutuklu bulunan Rus pilotla, Rusya'da bulunan Amerikalıların takasını önerdi.

DÜNYA 01.07.2019, 20:18
Rusya'dan ABD'ye: Gelin takas edelim!

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Amerika'da 2011 senesinden beri tutuklu bulunan Rus pilot Konstantin Yaroşenko’nun, Rusya’da tutuklu Amerikalılarla takas edilmesi ve el konulan diplomatik mülklerin iade edilmesi çağrısında bulundu.

Moskova’daki Valday Tartışma Kulübü toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Başkanı Donald Trump’ın G20’de yaptığı ikili görüşmenin ilişkilerin geleceğine iyimser bakmak için bir dayanak oluşturduğunu dile getirdi.

"Amerika'nın son yaklaşımı olumlu"

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya’nın ilişkilerde ilerleme sağlamaya hazır olduğunu, her şeyin Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı olduğunu ifade ederek, “Bizimle daha fazla işbirliğine yönelik eskisinden fazla ilgili bir yaklaşım izlerinin görülmesini olumlu buluyoruz” diye konuştu.

"Gelin mahkumları takas edelim"

Bu yönde adımlara insani konularla başlanması gerektiğini belirten Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, “Meslektaşlarımıza çağrımızdır: Pilotumuz Konstantin Yaroşenko’yu serbest bırakın, onu Rusya’da mahkum olan Amerikalılarla takas edelim. Sadece Viyana Sözleşmesi’ni değil, özel hukuk da ihlal edilerek el konulan diplomatik mülkümüzü de geri verin” çağrısında bulundu.

"Vize kuyrukları ortadan kaldırılmalı"

İki ülkenin konsolosluk ve büyükelçiliklerindeki işleyişin kolaylaştırılması ve personel sayısının azaltılması kararının arkasına sığınılmaması gerektiğini söyleyen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, uzun vize kuyruklarının ortadan kaldırılması ve pragmatik biçimde ilerleme kaydedilmesi gerektiğini belirtti.

"ABD Başkanı Donald Trump'tan ilk kez duyduk bunu!"

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD ve Rus devlet başkanlarının ikili görüşmesinde Putin’in ikili ilişkilerin normalleştirilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini belirttiğini aktarmıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ayrıca Amerika Birleşik Devletleri tarafından bir karşılık olmadan bu konuda konuşmanın gerekmediğini söyledi. Bu karşılıklılığı ABD Başkanı Donald Trump’tan ilk kez duyduk” diye konuşmuştu.

20 yıl hapis cezası verilmişti

Amerika'da 2011 senesinden beri tutuklu bulunan Rus pilot Konstantin Yaroşenko, Liberya'da uyuşturucu kaçakçılığı suçlamaları nedeniyle 2010'da gözaltına alınmıştı. Rus pilot Konstantin Yaroşenko'ya, ABD'de (Amerika Birleşik Devletleri) çıkarıldığı mahkeme tarafından ülkeye 100 milyon doları aşan değerde kokain sokmaktan 20 yıl hapis cezası verilmişti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya'nın San Francisco Başkonsolosluğu'nu ve Seattle Konsolosluğu'nun yanı sıra, New York ve Washington'daki ticaret temsilciliklerini kapatmıştı. Konsolosluğun rezidansına da el konulmuş ve binadaki Rusya bayrakları sökülmüştü. Başkonsolosluktaki Rus bayrakları da binadan kaldırılmıştı.

Yorumlar (0)