Rusya'da kısmi seferberlik: En az 200 bin kişi orduya katıldı!

Ukrayna'da süren savaşın uzaması nedeniyle Rusya lideri Putin tarafından açıklanan kısmi askeri seferberlik kararına ilişkin uygulama devam ediyor. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, karar kapsamında orduya alınan yedek askerlere ilişkin bilgi verdi.

DÜNYA 05.10.2022, 09:19 05.10.2022, 09:35 Hakan Öksüz
Rusya'da kısmi seferberlik: En az 200 bin kişi orduya katıldı!

Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat'ta başlayan savaş, son zamanlarda yeni bir boyut kazandı. Ukrayna'da yer alan Herson, Donetsk, Zaporijya ve Luhansk bölgelerinde düzenlenen referandumlardan "Rusya'ya katılım" kararı çıktı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararname, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'da oy birliğiyle onaylandı. Rusya, Ukrayna'nın yaklaşık yüzde 15'ini, kendi topraklarına katmış oldu.

Ukrayna ordusu atağa geçti

Rusya'nın ilhak kararı, uluslararası kamuoyunda tepki çekti. Türkiye dâhil olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ve ABD'den söz konusu kararın kabul edilmeyeceğine yönelik açıklamalar geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın ilhakının uluslararası normlara aykırı olduğunu bildirerek orduya talimat verdi. İlhak edilen bölgelerde atağa kalkan Ukrayna ordusu, Donetsk bölgesindeki Lyman şehrini ele geçirdi. 

Şoygu: "En az 200 bin yedek asker alındı"

Savaş tüm hızıyla sürerken Rusya lideri Putin'in kısmi askeri seferberlik çağrısı ile ilgili yeni bir bilgi geldi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, kısmi seferberlik kapsamında en az 200 bin yedek askerin orduya katıldığını bildirdi. 

"Eğitimlerin ardından görev bölgelerine gidecekler"

21 Eylül günü açıklanan kısmi askeri seferberlik kararı kapsamında 300 bin kişinin orduya çağrıldığını kaydeden Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, "Şu ana kadar 200 bin kişi alındı, uygulama devam ediyor. Askerlere teorik ve silahlı eğitimler veriliyor. Gerekli eğitimleri aldıktan sonra görev bölgelerine yollanacaklar. Çatışma durumuna daha kolay uyum sağlayabilmeleri için yanlarında deneyimli subaylar olacak. Kronik sağlık problemi bulunan ve birden çok çocuğu olan erkekleri almıyoruz." dedi.

Yorumlar (0)