Rusya'da büyük panik! ABD fotoğrafları yayınladı

ABD Afrika Kuvvetleri Komutanlığından (AFRICOM) Libya'da Rusya'nın varlığına dair Avrupa'ya uyarı geldi. Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa'nın günler önce "Rusya'nın Hafter'e en az 8 savaş uçağı gönderdiği" açıklamasına cevap vermeyen Rusya, AFRICOM'un yayınladığı fotoğrafları görünce jet hızıyla açıklama yaptı.

DÜNYA 26.05.2020, 18:18
Rusya'da büyük panik! ABD fotoğrafları yayınladı

AFRICOM (Afrika Kuvvetleri Komutanlığı), Rusya'nın Libya'ya savaş uçağı gönderdiğini açıklayarak, Moskova'nın Libya kıyılarında hava sahasını kapatabileceği ve bunun Avrupa açısından önemli bir güvenlik kaygısı oluşturacağı uyarısında bulundu.

ABD Afrika Kuvvetleri Komutanlığından (AFRICOM) yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın son zamanlarda Libya'daki Kremlin destekli özel güvenlik şirketi Wagner'e destek vermek üzere Libya'ya savaş uçağı gönderdiği kaydedildi. Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa da önceki gün yaptığı açıklamada, Rusya'nın Hafter'e en az 8 savaş uçağı gönderdiğini belirtmişti.

Bu uçakların BM (Birleşmiş Milletler) başta olmak üzere uluslararası toplum tarafından tanınan Libya hükümetine karşı gayrimeşru milislerin lideri Halife Hafter'i destekleyen Rus güvenlik şirketi Wagner grubuna taarruz desteği vereceği kaydedilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Rus uçakları, Rusya'daki bir hava üssünden gelip Rusya menşeli olduğunu kamufle etmek için Suriye'de tekrar boyanarak Libya'ya geçti."

Townsend'dan "Bunu Suriye'de de gördüm" açıklaması

ABD Afrika Kuvvetleri (AFRICOM) Komutanı Orgeneral Stephen Townsend, Rusya'nın tıpkı Suriye'de yaptığı gibi Libya'da da dengeyi kendi lehine çevirmeye çalıştığının altını çizdi.

Orgeneral Stephen Townsend şu açıklamayı yaptı:

"Tıpkı Suriye'de gördüğüm gibi Rusya Afrika'daki askeri etkisini artırmaya çalışıyor. Rusya uzunca bir zaman Libya'daki çatışmalara müdahalesinin tam boyutunu inkar etti ancak artık inkar yok. Rusya dördüncü nesil savaş uçaklarını oraya gönderirken adım adım izledik. Rusya'dan devlet desteği olmadan ne LNA (Hafter güçleri) ne de özel güvenlik şirketleri o uçakları silahlandırıp kullanamaz. Dünya, Hafter'in bir hava operasyonu düzenleyeceğini ilan ettiğini duydu. Bu, Rus paralı pilotlarının Libyalıları bombalamak için kullanacağı Rus uçaklarıyla yapılacak."

Rusya'nın bir sonraki adımı: Kıyılardaki hava sahasını kapatmak!

ABD Avrupa ve Afrika Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Jeff Harrigian da Rusya'nın sonraki adımlarının ne olacağına dair kaygısını şu sözlerle dile getirdi:

"Rusya, Libya'da kıyılardaki üsleri ele geçirirse bir sonraki adımı uzun menzilli Geçişe Kapatma ve Alan Hakimiyeti (A2AD) silahlarını (hava savunma sistemleri) oraya yerleştirmek olacaktır. O gün geldiğinde, bu durumda Avrupa'nın güney kanadı için büyük bir güvenlik kaygısı söz konusu olacaktır." 

Rusya'dan jet yalanlama!

Başta Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa olmak üzere uluslararası basının da gündeme getirdiği "Rusya'nın Hafter'e en az 8 savaş uçağı gönderdiği" iddialarına günlerce sessiz kalan Rusya, ABD Afrika Kuvvetleri Komutanlığından (AFRICOM) gelen açıklamayı jet hızıyla yalanladı. Rusya, Libya'ya savaş uçağı gönderdiği iddialarını reddetti.

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey Krasov, Rusya’nın Libya’ya savaş uçağı sevk ettiğine yönelik bilgilerin gerçek olmadığını savunarak, "Bir başka Amerikan korku hikayesi. Bu geçmişteki ABD yönetimlerindekine benzer sahte ve yanlış bilgilendirmedir." ifadelerini kullandı.

Rus haber ajansı İnterfaks’a açıklama yapan Duma'nın Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey Krasov, ABD Afrika Kuvvetleri Komutanlığının (AFRICOM), Rusya'nın Libya'ya savaş uçağı gönderdiğine yönelik açıklamalarını kesin dille reddetti.

Rusya’nın Libya’daki şiddetin durmasını desteklediğini ve tüm tarafları müzakere etmeye çağırdığını ileri süren Andrey Krasov şöyle dedi:

"Rusya’nın Libya’ya savaş uçağı sevk ettiğine yönelik bilgi gerçeği yansıtmıyor. Bir başka Amerikan korku hikayesi. Bu geçmişteki ABD yönetimlerindekine benzer sahte ve yanlış bilgilendirmedir."

Yorumlar (0)