Rusya'da "Belçika" kadar orman kül oldu

Geçen hafta Sibirya bölgesinde başlayan ve 3 milyon hektar ormanı kül eden yangınlar, kuraklık sebebiyle hala söndürülemedi.

DÜNYA 02.08.2019, 12:41 02.08.2019, 12:43
Rusya'da "Belçika" kadar orman kül oldu

Rusya'nın önce Sibirya bölgesi ve daha sonra Rusya'nın doğusunda başlayan orman yangınları, tüm çabalara rağmen söndürülemeyerek büyük bir felakete dönüştü.

Sibirya, Rusya'nın Ural dağlarından Büyük Okyanus'a kadar uzanan 1 milyar 310 milyon hektarlık toprağa sahip. Sibirya'da geçen haftadan bu yana İrkutsk, Krasnoyarsk, Zabaykalsk, Yakutistan ve Buryatya bölgelerinde süren orman yangınları, şimdiye kadar 3 milyon 71 bin hektar ormanlık alanı kül etti.

Haberimizi yayına hazırladığımız sıralarda bile kül olan alan büyüklüğünde hızla artış yaşanıyor.

Yangının büyüğü iki bölgede!

Orman yangınlarının en büyüğü ise Yakutistan ve Krasnoyarsk bölgelerinde sürüyor. Yakutistan'da şu saatlere kadar yaklaşık 1,1 milyon hektar; Krasnoyarsk'ta 1 milyon hektar, İrkutsk bölgesinde de yaklaşık 700 bin hektar orman tamamen kül oldu.

Belçika büyüklüğünde alan kül oldu

Toplam yanan ormanlık alanın Belçika, yangından olumsuz etkilenen kısmın ise Portekiz büyüklüğünde olduğu belirtiliyor.

28 söndürme uçağı ve 10 bin kişi görev alıyor!

Orman yangınları ile ilgili Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, 38 farklı bölgede 800'den fazla yerleşim biriminin dumandan olumsuz etkilendiğini bildirdi.

Yaklaşık olarak 10 bine yakın kişinin aktif katıldığı orman yangınlarının söndürme çalışmalarında, 2 bin 800 yangın söndürme aracı ve 28 söndürme uçağı görev alıyor.

Rus ordusu da katıldı

Rus ordusu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla 10 uçak ve 10 helikopterle yangın söndürme çalışmalarına katıldı. Ayrıca bölge halkı da gönüllü olarak söndürme çalışmalarına güçleri yettiği oranda destek veriyor.

Gerekli önlemler alınmamış!

Rus yetkililer, acil durum ilan edilen İrkutsk, Krasnoyarsk, Yakutistan ve Buryatya bölgelerindeki orman yangınlarının, gerekli tedbirlerin alınmaması sebebiyle söndürülemediğini ve kaynağının ortadan kaldırılamadığını açıkladı.

Her sene ağırlıklı olarak doğal nedenlerle meydana gelen orman yangınlarının bu sene, yaz sezonunun kurak geçmesi sebebiyle önlenemediği kaydediliyor. Dünya Meteoroloji Örgütü'ne (DMÖ) göre, Sibirya'da haziran ayında hava sıcaklığı ortalamanın 10 derece üzerinde geçti.

Rusya'nın en saçma yasası!

İnsani nedenlerin de yarı yarıya sebep olduğu büyük çaptaki orman yangınları, Rusya'daki mevcut yasalar sebebiyle söndürülmeye gerek görülmüyor. Yasalara göre, yerel yönetim, ormanlık alanda çıkan yangını, söndürme maliyetinin yüksek olması halinde söndürmeme kararı alabiliyor.

Çevreciler başta olmak üzere tüm kesimlerin yoğun eleştirisine hedef olan söz konusu kanun sebebiyle, orman yangınlarının söndürülmesi için gerekli tedbirlerin bugüne kadar alınmadığı belirtiliyor.

Ülkede binlerce kilometreye yayılan duman, Rusya'da insanların hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Komşu ülke Moğolistan, Alaska ve Kanada'nın batı kesimleri de dumanlardan etkilenmiş durumda.

Bilim adamları, yangının yol açtığı dumandaki karbonun bölgede yaşayanların kalp, karaciğer, akciğer, böbrek gibi organlarına büyük zarar verdiği uyarısını paylaşıyor.

Yeniden ağaçlandırılma 100 yıl sürer!

Küresel anlamda ekolojik dengeyi olumsuz etkileyen büyük ölçekteki orman yangınında bölgedeki pek çok hayvan türünün de telef olduğu belirtiliyor.

Sibirya'daki orman yangınlarının kontrol altına alınıp söndürülememesi durumunda ülkede daha önceki senelerde çıkan orman yangınlarından çok daha büyük ölçekte bir alanın yok olacağı iddia ediliyor.

1972 yılında Rusya'daki orman yangınında yaklaşık 2 milyon hektar, 2002 yılında 1 milyon 370 bin hektar, 2010 yılında 2 milyon hektar, 2017 yılında da 1 milyon 600 bin hektar orman yanarken, 2018 yılında Sibirya bölgesindeki orman yangınında 3,2 milyon hektar alan kül olmuştu.

Tablo bu iken, çevreciler, Sibirya bölgesinde yanan yerlerin yeniden ağaçlandırılmasının 100 sene süreceğini belirtiyor.

Dünyanın en büyük orman yangınları neler?

Endonezya: 1997 yılında çıkan orman yangınlarında 2 milyon hektardan fazla alan yok olmuştu.

Avustralya: 2009 yılında çıkan orman yangınlarında yaklaşık 450 bin hektar alan yanmıştı.

Portekiz: Ülkenin farklı bölgelerinde 2017 yılında çıkan orman yangınlarında 150 bin hektar orman kül olmuştu.

Amerika: 2017 yılında California bölgesinde çcıkan orman yangınlarında 99 bin hektar alan yok olmuştu.

Yunanistan: 2018 yılında tarihinin en büyük yangın felaketlerinden birini yaşayan ülkede 12 bin 760 hektar alan kül olmuştu.

Yorumlar (0)