Rusya bu kez pazarı vurdu: 38 ölü

Rus savaş uçakları, bu kez İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde bulunan bir pazar yerine saldırı düzenledi. Saldırı sonucu 38 sivil yaşamını yitirdi.

DÜNYA 22.07.2019, 11:10 22.07.2019, 18:49
Rusya bu kez pazarı vurdu: 38 ölü

Baas rejimi lideri Beşşar Esed'e bağlı savaş uçakları ve destekçisi Rusya'ya ait savaş uçakları, İdlib'in Marratinnuman ilçesi, Bıdama beldesi, Kenbbine ve Tel Menniş köyüne hava saldırısı gerçekleştirdi.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) Müdürü Mustafa Hac Yusuf, sabah saatlerinde Marrattinnuman ilçesindeki bir pazar yerine hava saldırısı gerçekleştirildiğini duyurdu. Saldırı sonucu ilk belirlemere göre, aralarında bir Sivil Savunma gönüllüsünün de olduğu toplam 38 sivil hayatını kaybederken, onlarca sivil de yaralandı. 

Marrattinnuman ilçesinde Sivil Savunmanın arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Ölü sayısının artış göstermesinden endişe duyuluyor. 

Son 24 saat içinde İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki yerleşim yerlerine gerçekleştirilen hava saldırılarında 55 sivil hayatını kaybetti.

Askeri muhaliflere ait uçak gözlemevi, Marratinnuman ilçesindeki saldırıların Rusya'ya ait savaş uçakları tarafından düzenlendiğini duyurdu. 

Suriye'nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde son durum

Ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ili neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin kalesi niteliğinde bir bölge. 22 Temmuz 2019 tarihi itibariyle, iç göç ile nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, 2015 yılının Mart ayında tamamen muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin ve Beşşar Esed'e destek veren Rusya'nın en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Rusya, Türkiye ve İran, 4-5 Mayıs 2017 tarihindeki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan etmişti. Beşşar Esed rejimi güçlerinin ateşkesi sık sık ihlal etmesi üzerine, Türkiye ve Rusya ek mutabakat yapmıştı.

17 Eylül 2018 tarihinde Soçi'de imzalanan mutabakata rağmen, Beşşar Esed rejimi güçleri, destekçilerinin yardımıyla saldırılarını sürdürüyor. Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da 25-26 Nisan 2019 tarihinde Rusya, Türkiye ve İran arasında düzenlenen 12'nci toplantı sırasında artan saldırılar aynı yoğunlukta devam etti.

Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin, Rusya ve Türkiye'nin İdlib mutabakatını imzaladığı 17 Eylül 2018 tarihinden beri ateşkesi defalarca ihlal ederek gerçekleştirdiği saldırılarda ise 553 binden fazla sivil yerlerinden edildi.

SNHR (Suriye İnsan Hakları Ağı), Baas rejimi lideri Beşşar Esed ve destekçilerinin, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne 26 Nisan-12 Temmuz 2019 tarihleri arasında düzenlediği saldırılarda 157'si çocuk, 111'i kadın 606 sivilin hayatını kaybettiği bilgisini paylaşmıştı.

Yorumlar (0)