Rusya bir krize nokta koydu

Karadeniz'de Kerç Boğazı yakınlarında Rusya tarafından el konulan savaş gemileri, Ukrayna'ya teslim edildi.

DÜNYA 18.11.2019, 15:01 18.11.2019, 17:53
Rusya bir krize nokta koydu

Rusya'nın Kerç Boğazı'nda 2018 yılının Kasım ayında el koyduğu 3 Ukrayna savaş gemisini, Karadeniz'in tarafsız sular olarak kabul edilen bölgesinde Ukrayna tarafından teslim etti.

Ukrayna'ya ait "Nikopol", 'Yanı Kapu" ve "Berdyansk" adlı savaş gemileri, teslimattan sonra Ukrayna'nın Odessa kentine hareket etti. 

Açıklama Rusya'dan geldi

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ilgili soruşturmanın tamamlanması üzerine 3 savaş gemisinin Ukrayna'ya teslim edildiği belirtildi.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Elena Zerkal ise Facebook'tan yaptığı açıklamada, Lahey Tahkim Mahkemesinde sürecin devam edeceğini ifade ederek, "Amacımız, kuralların ihlalini ortaya çıkarmak ve gerekli tazminatı almaktır." değerlendirmesinde bulundu.

3 gemiye geçen yıl el konulmuştu

Rus savaş gemileri, 2018 yılının Kasım ayı sonunda Karadeniz'de Kerç Boğazı yakınlarında, "kara sularını ihlal ettiği" iddiası ve gerekçesiyle Ukrayna Deniz Kuvvetlerine ait 3 gemiye el koymuş ve personeli de gözaltına almıştı.

Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesi, mayısta, Rusya'nın el koyduğu 3 Ukrayna savaş gemisiyle 24 mürettebatın serbest bırakılması yönünde karar almıştı.

Rusya ile Ukrayna arasında Kerç Boğazı krizi sonrasında tutuklanan 24 Ukraynalı denizcinin de aralarında bulunduğu esir ve tutuklu değişimi ise Eylül ayında yapılmıştı.

Yorumlar (0)