Rusya açıkladı: Mariupol ’de camide mahsur kalan Türkler kurtarıldı

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mariupol'de bulunan Türk camisindeki esirlerin serbest bırakılmasına dair isteği üzerine Rus özel kuvvetleri tarafından gerçekleştirildiği, esirlerin ve caminin kurtarıldığı açıkladı.

DÜNYA 17.04.2022, 17:52 17.04.2022, 17:57
Rusya açıkladı: Mariupol ’de camide mahsur kalan Türkler kurtarıldı

Ukrayna’da yaşanan savaş için Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun hareketlerine dair açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Mariupol kentinde Primorskiy etrafında Türk camisinde Ukrayna kuvvetlerinin elindeki esirlerin serbest bırakılmasına dair" isteği olmuştu. Konaşenkov bunun üzerine dün Rus kuvvetlerinin özel operasyon gerçekleştirdiğini söyleyerek, "Rus özel güclerinin özverili hareketleriyle beraber caminin açılması sağlandı, yabancı paralı askerler dahil olmak üzere 29 savaşçı öldürüldü. Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden birinin vatandaşı olan esirler serbest bırakıldı ve güvenli yere ulaşmaları sağlandı" şeklinde bilgi verdi.

Ukrayna askerlerine teslim olma çağrısı

Mariupol şehrinde bulunan Azovstal Metalürji fabrikası tesislerinin tamamının Rus kuvvetleri tarafından çevrelendiğine vurgu yapan Konaşenkov, Rus güçlerinin burada bulunan Ukrayna kuvvetlerine teslim olma çağrısı yaptıklarını söyledi. Fakat yapılan telsiz konuşmalarından Kiev hükümetinin, Azov grubuna, silah bırakan yabancı paralı savaşçıları ve askerleri vurmalarına dair emir verildiğini öğrenildiğine dair bilgi verdi.

Teslim olanların belirtiklerine göre, bu alanda birçok Avrupa ülkelerinden olmak kaydıyla 400 kadar yabancı paralı asker yer aldığını belirten Konaşenkov, savaş başladığından itibaren Ukrayna'ya 63 ülkeden 6 bin 824 paralı asker geldiğini söyledi.

Yabancı savaşçı sayısında düşüş

Yabancı askerilerin Harkiv, Kiev, Mıkolayiv, Odessa ve Mariupol şehirlerindeki Ukrayna askeriyle beraber dağıtıldığını dile getirerek belirten Konaşenkov, çatışmalar oldukça yabancı askerlerin sayılarında azalma olduğunu ve bugün itibarıyla bu askerlerin sayısının 4 bin 877'ye düşüş yaptığını açıkladı.

Bunun yanı sıra Konaşenkov, "Rus silahlı güçleri Ukrayna'da 1035 yabancı paralı askeri öldürdü. 912 paralı savaşçı ise çatışmalara girmeyi kabul etmeyerek ülkeden çıkış yaptı " dedi.

Mühimmat deposu vuruldu

Rus güçleri, Kiev bölgesinde bulunan Brovari’yi yüksek hassasiyetli füzelerle bütün gece havadan mühimmat fabrikasını vurduğunu söyleyen Konaşenkov, Rus hava güçlerinin, aralarında cephaneliklerin ve hava savunma füze sisteminin de yer aldığı farklı bölgelerdeki 68 Ukrayna askeri unsurunu yok edildiğini açıkladı.

Topçu ve füze bölüklerinin 814 yeri ateş altına aldığını söyleyen Konaşenkov, 10 insansız hava aracını ve hava savunma sistemlerini düşürdüklerini belirtti.

Konaşenkov bunun yanı sıra "Ukrayna ordusuna ait bu zamana kadar 470 insansız hava aracı, 134 uçak, 2 bin 290 tank ve zırhlı araç, 254 çok namlulu roketatar, 992 obüs ve havan topu, 2 bin 166 özel askeri araç imha edildi 249 hava savunma füze sistemi." şeklinde bilgi verdi.

Yorumlar (0)