Rusya: ABD, Suriye'de petrol çıkarıyor

Rusya Savunma Bakanlığı, ABD'nin Suriye'de bulunan petrolü çıkardığını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, ABD'li resmi kuruluşların Suriye petrolünden ayda 30 milyon dolardan fazla gelir sağladığını bildirdi. 

DÜNYA 26.10.2019, 10:18 26.10.2019, 11:08
Rusya: ABD, Suriye'de petrol çıkarıyor

ABD Savunma Bakanı Mark Esper’in, Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan petrol yataklarını korumak için bazı ABD birliklerinin burada kalmayı sürdüreceği açıklamasını değerlendiren Rusya Savunma Bakanlığı, ABD’nin bu bölgede üretilen petrolü yasa dışı yollarla ülkeden ihraç ettiğini bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Pentagon Şefi Mark Esper’in, 'petrol sahalarını DEAŞ'a karşı korumak için' ABD askerlerinin Suriye’nin doğusunda kalması gerektiği yönündeki açıklaması şaşırtmamalı." dedi.

Suriye’nin topraklarındaki tüm petrol ve diğer yeraltı kaynakların DEAŞ'a veya "ABD’nin DEAŞ'a karşı muhafızlarına" değil tamamen Suriye’ye ait olduğuna dikkat çeken Konaşenkov, “Uluslararası hukuk ya da Amerikan kanunları olsun hiçbir yerde, Suriye’deki petrol yataklarını Suriye ve halkından koruma ve savunma gibi ABD askerlerine meşru görev belirtilmedi ve böyle bir olamaz. Bu yüzden halihazırda Washington’un yaptıkları, Suriye’nin doğusundaki petrol sahalarının işgali ve silahlı kontrol altında tutulması, basitçe söylemek gerekirse, uluslararası bir devlet haydutluğu" şeklinde konuştu.

"Benzin tankerleri kaçak yollarla diğer ülkelere götürülüyor"

Konaşenkov, ABD’nin Suriye’deki yasa dışı faaliyetinin gerçek nedeninin Washington’un ilan ettiği özgürlük idealleri ve terörle mücadele sloganlarından çok uzakta olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Rusya Savunma Bakanlığı’nın uzay keşfinin sunduğu görüntülerinin gösterdiği gibi Suriye petrolü, Fırat’ın doğusunda DEAŞ bozguna uğratılmadan önce ve sonra aktif olarak ABD askerlerinin güvenli koruması altında üretilip yoğun biçimde benzin tankerleriyle Suriye dışındaki rafinerilere götürülüyordu. Aynı zamanda Washington, Suriye’ye petrol ürünlerinin teslimine yönelik yaptırım ilan etmişti. Bu yaptırımlar sadece ABD değil diğer ülkelerin şirketlerini de kapsıyor. Suriye’nin doğusundaki petrol sahalarından benzin tankerleri, ABD askerleri ve ABD özel askeri şirketlerin çalışanlarının koruması altında kaçak yollarla diğer ülkelere götürülüyor. Bu konvoylara saldırı düzenlenmesi durumunda derhal ABD özel hareket ve hava kuvvetleri devre giriyor."

"Gelir, gizli servislerin normal hesaplarına yatıyor"

Petrol üretiminin de ABD’nin tüm yaptırımları teğet geçilerek Batı’nın önde gelen şirketler tarafından sunulan donanım yardımıyla uygulandığını kaydeden Konaşenkov, "Petrol ihracat sözleşmesi, ABD’nin kontrolünde faaliyet gösteren ve sözde Doğu Suriye Özerk İdaresi nezdinde kurulan Sedkab şirketi tarafından uygulanıyor. Suriye petrol kaçakçılığından elde edilen gelir, bu şirketle işbirliği yapan broker firmalar üzerinden ABD özel askeri şirket ve ABD gizli servislerin normal hesaplarına yatıyor." ifadelerini kullandı.

Konaşenkov, Suriye kaçak petrolün varil fiyatının 38 dolar olduğuna işaret ederek, "ABD devlet servislerinin bu ‘özel işletmesinin’ aylık kazancı 30 milyon doları geçiyor. Bu aralıksız, ABD devletinin kontrolü ve vergilerinden arınmış bu finansal akış için Pentagon ve Langley yönetimi, Suriye’deki petrol kuyularını hayali 'gizli DEAŞ hücrelerine' karşı sonsuza kadar korumaya ve  savunmaya hazır." açıklamasında bulundu.

Yorumlar (0)