Rusya: ABD'nin petrol hamlesi hırsızlıktır!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Suriye’nin kuzeyindeki askerî varlığını "ciddi tehdit" olarak nitelendirirken, "ABD’nin Suriye’nin petrol sahalarını kontrol etmeye çalışması hırsızlığa eş değerdir. Suriye ordusunun, ABD’nin kontrolündeki petrol sahaları da dahil tüm ülkenin kontrolünü alması için ısrar edeceğiz." ifadelerini kullandı.

DÜNYA 11.11.2019, 14:12 11.11.2019, 14:14
Rusya: ABD'nin petrol hamlesi hırsızlıktır!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsaganyan ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

ABD'nin Suriye'deki faaliyetlerinin yasa dışı olduğunu kaydeden Lavrov, "ABD'nin Suriye'nin petrol sahalarını kontrol etmeye çalışması elbette yasa dışıdır ve hırsızlığa eş değerdir. Suriye krizinin çözümüne de herhangi bir katkı sağlamaz." ifadelerini kullandı. 

Lavrov, Suriye'deki ABD faaliyetlerinin halihazırdaki rahatsızlık veren durumu daha da kötüleştirdiğini belirterek, "Söz konusu faaliyetler ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Suriye ordusunun, ABD’nin kontrolündeki petrol sahaları da dahil, tüm ülkenin kontrolünü alması için ısrar edeceğiz." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin özellikle petrol rezervleri için Suriye'de bulunduğunu itiraf ettiğini kaydederek, "Suriye'nin zenginlikleri üzerinde (Suriye halkı dışında) hiç kimsenin hakkı yoktur." demişti. 

Ne olmuştu?

Associated Press'in haber ajansının ABD'li yetkililere dayandığı haberinde, ABD askerlerinin terör örgütü YPG'nin kontrolündeki alanda Deyrizor ile Haseke arasında yaklaşık 150 kilometrelik alanda aktif olmasının beklendiği ifade edilmişti.

Haber ajansına açıklamalarda bulunan yetkililer, plan üzerinde ayrıntılar için çalışılması gerektiğini de kaydetmişti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın bu kararının, askerî yöneticilerin Suriye'de kalma konusundaki baskılarının bir zaferi olduğu bildiriliyor.

800 civarında asker olabilir

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) Suriye'de kalacak asker sayısına ilişkin henüz açıklama gelmedi ancak El Tanf'taki 200 askerle birlikte 800 civarında olabileceği ifade ediliyor.

İlk takviye güç sevkiyatı yapılmıştı 

ABD yönetimi, geçtiğimiz günlerde Suriye'nin doğusunda YPG/PKK işgalinde olan petrol sahalarında askerî varlığını güçlendirmeye karar vermiş ve bölgeye ilk takviye güç sevkiyatını yapmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Kürtler (YPG/PKK) için petrol yataklarına doğru gitmeye başlamalarının zamanıdır." ifadelerine yer vermişti. 

Bunun üzerine ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) da açıklama gelmişti. Pentagon, Suriye'nin doğusunda bulunan petrol yataklarını korumak anacıyla bölgeye askerî takviyede bulunacaklarını bildirmişti. 

Deyrizor'da güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre, 26 Ekim günü ABD ordusunun Irak'ta konuşlu unsurlarından ayrılan bir askerî konvoy, Irak-Suriye sınırındaki El Yarubiyye kapısına varmıştı. Askerî konvoy, buradan geçerek Deyrizor ilinin güneydoğusunda bulunan El Ömer petrol sahasına ulaşmıştı. Konvoyda, personel taşıyıcı ve tankların bulunduğu en az 30 zırhlı araç görülmüştü. 

El Ömer sahası, terör örgütü YPG/PKK'nın işgali altında bulunuyor.

ABD yeni üs için hazırlanıyor

ABD, Suriye'nin petrol zengini Deyrizor ilinde iki yeni üs kurmak amacıyla çalışma başlatmıştı. 

ABD yönetimi, geçen hafta, Suriye'deki petrol sahalarında askeri varlığını güçlendireceğini duyurduktan sonra, ülkenin doğusunda bulunan Deyrizor ili civarına askeri tahkimatlarını artırmıştı. 

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ABD'nin Deyrizor'un 113. Tugay bölgesinde ve Sur beldesi yakınında üs çalışması başlattığı öğrenilmişti. 

İki bölgede çok sayıda iş makinesinin çalıştığı fark edilirken, ABD'nin bu bölgelere 250-300 ek askeri personel, zırhlı araçlar, ağır silah ve mühimmat da sevk ettiği bildirilmişti. 

Yorumlar (0)